Ο Τίμιος Σταυρός στο λόφο Ξυβούνι της Πρίνας Μεραμπέλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Τίμιος Σταυρός στο λόφο Ξυβούνι της Πρίνας Μεραμπέλου

 




Ανατολικά του όμορφου οικισμού της Πρίνας Μεραμπέλου, πάνω σε ένα λόφο, με απεριόριστη θέα προς κάθε κατεύθυνση που οι ντόπιοι ονομάζουν «Ξυβούνι», είναι κτισμένος ο ναός του Τιμίου Σταυρού.


Δεξιά από την είσοδο του, πάνω σε πέτρα είναι λαξευμένη η χρονολογία 1903, μαζί με την πληροφορία ότι οικοδομήθηκε από τους κατοίκους της Πρίνας Μεραμβέλλου.


 Ωστόσο ο ναός, τουλάχιστον στην αρχική του μορφή πρέπει να ανεγέρθηκε πολύ πιο πριν και να καταστράφηκε από σεισμούς στην πορεία των ετών. Έτσι το κτίσμα έχει δεχθεί απανωτές επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την αρχική εικόνα του.


Στη σημερινή του μορφή είναι ένας λιτός μονόχωρος αλλά παράλληλα ευρύχωρος ναός. Το ξύλινο τέμπλο του είναι απλό, βαμμένο σε γαλάζιο χρώμα και φιλοξενεί τις δεσποτικές εικόνες της Παναγίας, του Χριστού και της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Στη βάση του τέμπλου έχουν τοποθετηθεί εικόνες του Αγίου Γερασίμου, του Αγίου Νικήτα και του Προφήτη Ηλία.


Έτσι ο ναός γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταυρού αλλά  στις 15 Σεπτεμβρίου τιμά και τον Άγιο Νικήτα ενώ εκεί τελείται ιερά παράκληση στις 4 Μαρτίου ημέρα εορτής του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, ιδρυτή του κοινοβιακού και αναχωρητικού βίου.


Η αυλή του ναού είναι μεγάλη και καλύπτει περιμετρικά το μεγαλύτερο τμήμα του βλέποντας προς όλο τον οικισμό της Πρίνας. Εκεί είχαν βρεθεί δύο τάφοι κατοίκων της περιοχής που είχαν επιλέξει αυτό το σημείο του χωριού ως τελευταία τους κατοικία.













Σελίδες