Η εξωτική παραλία Πρέβελη στα νότια του Ρεθύμνου με το πανέμορφο φοινικόδασος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Η εξωτική παραλία Πρέβελη στα νότια του Ρεθύμνου με το πανέμορφο φοινικόδασος


Είναι από τα μέρη που δεν μπορείς να μην πας όταν βρεθείς στην Κρήτη κι αυτό ισχύει τόσο για τους αλλοδαπούς όσο και για τους Έλληνες επισκέπτες του νησιού.

Η παραλία και το φοινικόδασος Πρέβελη αποτελούν εκ των ουκ άνευ προορισμούς για όσους λατρεύουν τη φύση, θέλουν μια εξωτική πινελιά στις εξορμήσεις τους και δεν φοβούνται να περπατήσουν λίγο παραπάνω.

Η παραλία του Πρέβελη,κατάληξη του ποταμού Κουρταλιώτη, με το πανέμορφο δάσος της, βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, σε απόσταση περίπου 38 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια καθαρή παραλία με άμμο, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι το ποτάμι ανάμεσα στους φοίνικες του Θεόφραστου που της δίνει μια εξωτική εικόνα και παράλληλα αυξάνει τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει όποιος βρεθεί εκεί, πέρα από το κολύμπι.

Μπορεί δηλαδή να περπατήσει κατά μήκος του ποταμού και να φθάσει ως το σημείο που ξεκινά το φαράγγι του Κουρταλιώτη ποταμού, (ή Μέγα Ποταμού) να κάνει κανό ή ποδήλατο μέσα στο ποτάμι κι αν αντέχει λίγο παραπάνω ταλαιπωρία κι είναι εκπαιδευμένος στην πεζοπορία, με το αζημίωτο όμως γι αυτά που θα δει, να δοκιμάσει να κατέβει το μεγαλύτερο μέρος του φαραγγιού, είτε στο πλάι είτε μέσα από το ποτάμι αντικρίζοντας εικόνες μοναδικές.

Διαφορετικά για να φθάσει ως την παραλία Πρέβελη πρέπει είτε να αφήσει το όχημα του στο χώρο στάθμευσης, μετά τη Μονή Πρέβελη, όπου ξεκινούν τα πολλά, θα λέγαμε, σκαλοπάτια προς την παραλία ή να σταθμεύσει από την άλλη πλευρά, στο Δρυμισκιανό Αμμούδι (δείτε εδώ) κι από εκεί να περπατήσει μικρή απόσταση για να οδηγηθεί στην παραλία.

Η κατασκήνωση στην περιοχή απαγορεύεται καθώς είναι προστατευόμενη κι είναι νωπή ακόμα η μνήμη της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο φοινικόδασος, καταστρέφοντας ένα μεγάλο τμήμα του τον Αύγουστο του 2010. 

Ευτυχώς τα φοινικόδεντρα αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους κι έτσι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν είναι και πάλι εντυπωσιακή.







Σελίδες