Φοβήθηκαν να τη γκρεμίσουν-Θα επιχωματωθεί η Αγία Παρασκευή στα Ρουσοχώρια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Φοβήθηκαν να τη γκρεμίσουν-Θα επιχωματωθεί η Αγία Παρασκευή στα Ρουσοχώρια


Κι εκεί που όλοι περίμεναν τη στιγμή που η Αγία Παρασκευή, στα διοικητικά όρια του οικισμού των Ρουσοχωρίων, θα ισοπεδωθεί για να εκτελεστούν στο σημείο εργασίες στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου, ήλθε η ανατροπή και το μικρό θαύμα.

Οι εργάτες αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε μια τέτοια βέβηλη πράξη κι έτσι οι υπεύθυνοι για τις εργασίες θα αναγκαστούν να επιχωματώσουν το μικρό ξωκλήσι.

Είναι αλήθεια πως η είδηση του γκρεμίσματος του ναού, που  έφερε στο φως της δημοσιότητας το e-storieskritis (δείτε εδώ) προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των πιστών που έκριναν ως πράξη βεβήλωσης κάτι τέτοιο, ανάλογο του οποίου έζησαν ορθόδοξοι ναοί μόνο από κατακτητές άλλων θρησκευμάτων.

Η έκταση που πήρε στη συνέχεια το θέμα φαίνεται πως τρόμαξε τους εμπλεκόμενους στο έργο και άρχισαν οι δεύτερες σκέψεις για το τι εναλλακτικές υπήρχαν.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ιερέα των Ρουσοχωρίων π. Πέτρο Ψυλλάκη μάθαμε πως έλουσε κρύος ιδρώτας όλους όσοι εργάζονται στην περιοχή όταν πήραν εντολή να γκρεμίσουν το εκκλησάκι.

 Μάλιστα ο χειριστής μηχανήματος, στον οποίο αρχικά ανατέθηκε το γκρέμισμα, επικοινώνησε με τον ιερέα για να του ζητήσει ευλογία και να συγχωρεθεί για την πράξη που θα έκανε. 

Τελικά οι υπεύθυνοι για τις εργασίες βλέποντας πόσο πολύ δίσταζαν και φοβούνταν οι εργάτες να αγγίξουν έστω και μια πέτρα της Αγίας Παρασκευής πήραν την απόφαση να την καλύψουν με χώμα.

Το σημείο όπου βρίσκεται εξάλλου δημιουργεί ένα φυσικό λάκκο οπότε κουβαλούσαν έτσι κι αλλιώς χώμα για να τον ισοπεδώσουν. 

Τώρα στο κάδρο της επιχωμάτωσης μπαίνει και η εκκλησία, κάτι που όπως και να το κάνουμε γίνεται δεκτό από την τοπική κοινωνία με κάποια μεγαλύτερη ανακούφιση, αν και η βούληση της ήταν να μην πειραχτεί καν η Αγία Παρασκευή.



Σελίδες