Μέντα η υδροχαρής: Το φλισκούνι των Κρητικών με την έντονη και δροσερή γεύση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Μέντα η υδροχαρής: Το φλισκούνι των Κρητικών με την έντονη και δροσερή γεύση





Το φλισκούνι αποτελούσε κατά το παρελθόν αγαπημένο βότανο των Κρητικών χάρη στην ωραία γεύση του αλλά και στις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του.

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι  Menthe aquatica (Μέντα η υδροχαρής).
Από το όνομα του καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για φυτό που αγαπά το νερό και στην άγρια μορφή του θα το βρούμε σε σημεία όπου υπάρχει υγρό στοιχείο, δηλαδή κοντά σε ρυάκια, ποτάμια και έλη.

Το άρωμα του, όταν ανθίζει, είναι έντονο και εξίσου έντονη και δροσερή είναι η γεύση του όταν το χρησιμοποιούμε ως αφέψημα.

Μάλιστα αυτή η έντονη οσμή διώχνει τους ψύλλους και γι αυτό παλιά είχε ευρεία χρήση για την προστασία κατοικίδιων από τα ενοχλητικά έντομα.

Το φλισκούνι χρησιμοποιούνταν ως βότανο από την αρχαιότητα με το Διοσκουρίδη να το ονομάζει  Γλήχων ή Βλήχρον.

Θεωρείτο ιδανικό για τους πόνους της περιόδου ενώ παλιότερα το χρησιμοποιούσαν για να μαλακώσουν το λαιμό, σε όσους έπασχαν από κοκίτη, ή είχαν παθήσεις αναπνευστικής φύσεως. Ακόμα το έπιναν για τους πόνους των αρθριτικών αλλά και ως τονωτικό του νευρικού συστήματος.

Στην Κρήτη είχε επίσης χρήση κατά της διάρροιας και για τα εντερικά παράσιτα ενώ υπάρχουν αναφορές και για ενίσχυση της ερωτικής διάθεσης!

Το φλισκούνι ανθίζει το καλοκαίρι μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου ενώ όταν ξεπεταχτούν τα ανθάκια του προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες. 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το herb.gr )






Σελίδες