Το χάνι του Μουλά στην περιοχή Μούλεφε στην Παναγιά Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Το χάνι του Μουλά στην περιοχή Μούλεφε στην Παναγιά Πεδιάδος



Ανατολικά του οικισμού της Παναγίας, στην περιοχή που ονομάζεται «Μούλεφε», βρίσκεται το χάνι του Μουλά Εφέντη, εξ ου και η ονομασία στο σημείο εκείνο.

Κατά την Τουρκοκρατία στην περιοχή αυτή, που είναι γεμάτη δέντρα και τρεχούμενο νερό, σταματούσαν οι ταξιδιώτες που κινούνταν μεταξύ Βιάννου και Ηρακλείου για να ξαποστάσουν οι ίδιοι και τα ζώα τους.

Σε αυτό το σημείο υπήρχε η περίφημη Περατόστρατα που συνέδεε από πολύ παλιά (μινωική περίοδο) το ιερό της Σύμης στη Βιάννο, όπου συλατρευόταν ο Ερμής κεδρίτης και η Αφροδίτη, με την Κνωσό. 

Αργότερα το ίδιο λιθόστρωτο μονοπάτι εξυπηρετούσε τους κατοίκους των χωριών της Βιάννου και του Αρκαλοχωρίου που μετακινούνταν για λόγους εμπορικούς και όχι μόνο.

Το Χάνι του Μουλά σήμερα είναι μισογκρεμισμένο και μόνο ένα τμήμα του διατηρείται σώο, ανάμεσα στους ψηλούς ευκαλύπτους, τις λεύκες, τα κυπαρίσσια και τις ελιές, για να θυμίζει τις παλιές δόξες του.

Μια πηγή με νερό και μια γούρνα για το πότισμα των ζώων βρίσκεται ακριβώς μπροστά στην μεγάλη καμάρα του κτίσματος. Ουσιαστικά μόνο ο χώρος με το καμαρωτό άνοιγμα διατηρείται όρθιος ενώ από το υπόλοιπο χάνι βλέπουμε μόνο μισογκρεμισμένους τοίχους. 

Μια μικρή πλατεία που σχηματίζεται μπροστά από το ερειπωμένο χάνι χρησιμοποιείται σήμερα από τους κατοίκους της Παναγιάς για να στήνουν τα πανηγύρια τους στη χάρη της Αγίας Μαρίνας, ένας μικρός ναός της οποίας, χρονολογημένος από την Ενετοκρατία, βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)







Σελίδες