Ο ναός της Αγίας Ιουλίτας και Κηρύκου στους Λαμπιώτες-Κτισμένος στην βάση βενετσιάνικου ναού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ο ναός της Αγίας Ιουλίτας και Κηρύκου στους Λαμπιώτες-Κτισμένος στην βάση βενετσιάνικου ναού



Ο ενοριακός ναός στους Λαμπιώτες Αμαρίου είναι αφιερωμένος στην Αγία Ιουλίτα και το γιο της 'Αγιο Κήρυκο που γιορτάζουν στις 15 Ιουλίου.

Ο ναός που βλέπουμε σήμερα είναι σχετικά σύγχρονος όμως είναι κτισμένος πάνω στη βάση προϋπάρχοντα βενετσιάνικου ναού, τον οποίο γκρέμισαν οι κάτοικοι, πριν από πολλά χρόνια, επειδή ήταν μικρός σε μέγεθος κι έμπαζε νερά, λόγω κακής συντήρησης.

Κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν ιστορίες παλαιότερων πως ο αρχικός μικρός ναός ήταν τοιχογραφημένος όμως κάποια στιγμή οι τοιχογραφίες του σοβαντίστηκαν και καλύφθηκαν από ασβέστη.

Η εικόνα που είναι αφιερωμένη στους τιμώμενους στο ναό αγίους Ιουλίτα και Κήρυκο χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα.

Ποια ήταν η Ιουλίτα και ο γιος της Κήρυκος

Για την ιστορία ν αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή, η Αγία Ιουλίτα, έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας.


Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της, τον Κήρυκο, και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό. Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. 

Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα, αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο πού πέταξε το παιδί από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κηρύκου. Στην συνέχεια θανάτωσε και τη μητέρα του βασανίζοντας την.






Σελίδες