Όσα εντυπωσίασαν και προβλημάτισαν τα μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου που πεζοπόρησαν στην Ίμβρο (Φωτο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025

Όσα εντυπωσίασαν και προβλημάτισαν τα μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου που πεζοπόρησαν στην Ίμβρο (Φωτο)

 


Η ελληνική Ίμβρος, που παραχωρήθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης στους Τούρκους, είναι σήμερα γνωστή ως Γκιοκτσέαντα με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων εκ των οποίων μερικές δεκάδες μόνο Έλληνες. Αν θελήσουμε να τη συγκρίνουμε σε έκταση με κάποιο νησί που παραμένει στην χώρα μας τότε αυτό θα ήταν τα Κύθηρα.


Το πώς ο αμιγώς ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου αποδεκατίστηκε είναι λίγο πολύ γνωστό: απαλλοτριώσεις της γης τους, κλείσιμο των σχολείων τους, εποικισμός του νησιού, δολοφονίες κ.α, παραβιάζοντας τη συνθήκη που έδωσε την Ίμβρο στους Τούρκους.


Αφήνοντας στην άκρη το πώς και το γιατί η Ίμβρος χάθηκε για την Ελλάδα αξίζει να δούμε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί, όπως το είδαμε και το περπατήσαμε κατά την εξόρμηση και παραμονή σε αυτό ομάδας του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου στα τέλη Αυγούστου.


Μάλιστα δεν ήταν λίγα εκείνα τα μέλη του ΕΟΣ Ηρακλείου που δήλωναν απογοητευμένα κατά την επιστροφή τους στην Κρήτη, όχι από τον τόπο που επισκέφθηκαν και την όλη εμπειρία του ταξιδιού τους, αλλά από τη σύγκριση που έκαναν σε δρόμους, καθαριότητα, και γενικότερα την εικόνα της καθημερινότητας ανάμεσα στην  Ίμβρο και το Ηράκλειο.


Και μπορεί τα μεγέθη των περιοχών να διαφέρουν όμως ότι είδαν στην Ίμβρο και τα χωριά της, είδαν και στην μεγαλούπολη της Κωνσταντινούπολης των πολλών εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή δρόμους σωστούς χωρίς λακούβες, καθαριότητα, ποιότητα ζωής που παραπέμπει περισσότερο σε ένα κράτος οργανωμένο κι ένα σύστημα διοίκησης που κτίζει λιθαράκι λιθαράκι το μέλλον της Τουρκίας και δεν το αποδομεί, όπως φαίνεται να συμβαίνει στη χώρα μας και ειδικότερα στο νησί της Κρήτης, όπου ζούμε.


Οι κύριες διαπιστώσεις κατά το ταξίδι στην Ίμβρο συνοψίζονται στα εξής:


-Είναι ένα νησί γεμάτο στρατόπεδα. Από τη μια άκρη του ως την άλλη η στρατιωτική παρουσία είναι έντονη. Παρότι σπάνια θα συναντήσει κανείς ένστολους στρατιώτες στο δρόμο, προφανώς φορούν πολιτικά και δεν μπορεί ένας επισκέπτης να τους ξεχωρίσει, ο Ερντογάν έχει φροντίσει να μετατρέψει το νησί σε αστακό.


-Παρουσία έντονη έχει και η αστυνομία ειδικά το καλοκαίρι λόγω τουρισμού.


-Υπάρχουν τουρκικές σημαίες σχηματισμένες πάνω σε βουνά, όπως στην Κύπρο, για να είναι ορατές από παντού και πολλές ακόμα μεγάλες σε δημόσια κι άλλα κτίρια για να θυμίζουν σε ποιόν ανήκει το νησί. Επίσης οι κορνιζωμένες φωτογραφίες του Ατατούρκ είναι κανόνας σε κάθε κατάστημα και δημόσιο κτίριο.


-Το οδικό δίκτυο είναι άψογο, χωρίς λακκούβες, σαμαράκια και με διαγραμμίσεις παντού. Ακόμα και στο μικρότερο χωριό οι δρόμοι της Ίμβρου, για όποιον έχει εικόνα από τα χάλια της Κρήτης, προκαλούν το θαυμασμό.


-Φυσικά οι δρόμοι τους διαθέτουν κάμερες, έτσι κανείς δεν μπορεί να εμπλακεί σε τροχαίο ή να παρανομήσει χωρίς να γίνει αντιληπτός.


-Οι οδηγοί σέβονται τους πεζούς όπου κι αν τους πετύχουν. Σταματούν και δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς χωρίς να σκεφτούν αν υπάρχει διάβαση ή όχι.


-Αναδασώσεις έχουν γίνει σε πάρα πολλά σημεία με κυπαρίσσια ντόπια και κουκουναριές τις οποίες επιπλέον εκμεταλλεύονται εμπορικά (κουκουνάρι).


-Εκτεταμένες ζώνες πυρασφάλειας υπάρχουν στα δάση τους για να τα προστατεύσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης δεν βλέπεις πουθενά δασικά δέντρα με ασθένειες.


-Πουθενά δεν θα δεις αυτοσχέδιες χωματερές με μπάζα και σκουπίδια στην ύπαιθρο ή γύρω από τα χωριά.


Πουθενά δεν θα δεις σκουπιδάκια στους δρόμους, ούτε όμως και ξεχειλισμένους κάδους. Το νησί διαθέτει μικρά απορριμματοφόρα που κινούνται πάνω κάτω όλη τη μέρα και αδειάζουν τους κάδους.


-Παρατηρήσαμε πως οι δρόμοι τους καθαρίζονται από οδοκαθαριστές ακόμα και τη νύχτα, που ο κόσμος κυκλοφορεί περισσότερο. Είδαμε οδοκαθαριστή με τη σκούπα και τον τροχήλατο κάδο του να καθαρίζει κεντρικό δρόμο στην πρωτεύουσα του νησιού την Παναγιά στις 9.37 το βράδυ.


-Σε περιοχές με εκτεταμένες παραλίες διαπιστώσαμε πως γίνεται προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης με νέες κατασκευές τουριστικών μονάδων και διάνοιξη δρόμων.


-Βέβαια για κάποιους εκ των κατοίκων αλλά και επισκέπτες η θρησκεία παραμένει πάνω κι από την απόλαυση του μπάνιου. Τα μπουργκίνι κυριαρχούν στις παραλίες ενώ είδαμε και παραλία στην οποία  υπήρχε απαγόρευση διέλευσης και παραμονής σε άντρες καθώς εκεί μπορούσαν να κάνουν μπάνιο μόνο οικογένειες μουσουλμάνων και σε απόσταση η μια από την άλλη για να μην πέφτουν ανδρικά μάτια πάνω στις γυναίκες της κάθε οικογένειας.


-Στα χωριά οι δρόμοι είναι κυρίως πλακόστρωτοι, άρτιας κατασκευής χωρίς σπασμένους κυβόλιθους ή κυβόλιθους που περπατάς επάνω τους και κουνιούνται, όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο. Και μη σκεφτεί κανείς πως η κυκλοφορία σε αυτούς είναι ήπια γι αυτό διατηρούνται έτσι. Η Ίμβρος ζεί όχι μόνο από τον τουρισμό αλλά κι από τη γεωργία οπότε η εικόνα των τρακτέρ στους πλακοστρωμένους δρόμους, ακόμα και στην πρωτεούσα της, δεν είναι ασυνήθιστη.


-Τα γκράφιτι και τα συνθήματα σε τοίχους και ελεύθερες επιφάνεις είναι ανύπαρκτα.


-Οι τιμές διαμονής και φαγητού δεν είναι φθηνές ούτε στην Ίμβρο ούτε στην υπόλοιπη Τουρκία, προσεγγίζουν πλέον τις ελληνικές κι αυτό είναι απορίας άξιο αφού οι μισθοί για την πλειοψηφία των Τούρκων είναι χαμηλοί.


-Απολαμβάνουν παρολαυτά φθηνά καύσιμα με την τιμή της αμόλυβδης κάτω από 1,15 ευρώ και του αερίου κάτω από 60 λεπτά του ευρώ.


-Η σύνδεση της Ίμβρου με τα παράλια της Τουρκίας γίνεται με αρκετά μεγάλο φέριμποτ που εκτελεί πολλά δρομολόγια στη διάρκεια της ημέρας, χειμώνα καλοκαίρι.


 -Δυστυχώς οι Έλληνες Ίμβριοι για να κρατήσουν τις περιουσίες τους υποχρεώθηκαν να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αν τα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους δεν έχουν δεν μπορούν να τους κληρονομήσουν αλλά υποχρεώνονται ότι περιήλθε σε αυτούς να το πουλήσουν σε Τούρκους.


-Τα αγγλικά είναι άγνωστη γλώσσα στην Ίμβρο, ακόμα και σε επιχειρήσεις που δέχονται τουρίστες. Δεν αποκλείεται ωστόσο αυτό να είναι πολιτική απόφαση κι όχι άλλου είδους επιλογή.


-Σήμερα ευτυχώς η συνύπαρξη Ελλήνων στην καταγωγή και Τούρκων είναι ειρηνική. Οι χριστιανοί της Ίμβρου ασκούν τα θρησκευτικά του καθήκοντα κανονικά, αν και δεν ξεχνούν πως πολλά από τα 300 ξωκλήσια του νησιού τους έχουν καταστραφεί ενώ από άλλες εκκλησίες τους έχουν αφαιρεθεί εξωτερικά τα θρησκευτικά σύμβολα.


Φωτογραφίες του Ατατούρκ και σημαίες παντού


Πλακόστρωτοι δρόμοι στους Αγίους Θεοδώρους


Τα δρομολόγια προς Ίμβρο είναι συνεχή, χειμώνα καλοκαίρι, κι έτσι ποτέ δε βιώνει απομόνωση

Μαρίνες και μικρά λιμάνια υπάρχουν σε όλο το νησί

Ο παλιός ναός της Αγίας Μαρίνας στο Κάστρο

Πλακόστρωτο στον οικισμό Κάστρο

Περιφερειακός δρόμος στα δυτικά του νησιού

Προσέχουν τα δάση τους και τα φροντίζουν για να μην τα χάσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς

Ζητούμενο για την Ίμβρο είναι ο λεγόμενος καλός τουρισμός που αφήνει χρήμα


Δάσος στη δυτική πλευρά του νησιού

Η τουρκική σημαία πάνω στο βουνό (Παναγιά)

Δρόμος στην Παναγιά, που είναι η πρωτεύουσα

Άγαλμα σε χρυσό χρώμα στην κεντρική πλατεία του οικισμού Παναγιά 

Δρόμος που οδηγεί προς το λιμάνι του Καμπάτεπε απ όπου αναχωρεί το πλοίο για Ίμβρο


Η αποκατάσταση κάθε λακκούβας γίνεται με προσοχή κι όχι απλά ρίχνοντας άσφαλτο, που μετά από λίγο θα καταστραφεί ξανά, όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο  


Σελίδες