Νησάκι Θοδωρού: Το "Αρκάδι" των Χανίων και οι Ιταλοί που δεν ξέχασαν τους προγόνους τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Νησάκι Θοδωρού: Το "Αρκάδι" των Χανίων και οι Ιταλοί που δεν ξέχασαν τους προγόνους τους

 


"Αρκάδι" των Χανίων χαρακτήρισε ο ιερέας π. Γεώργιος Περάκης στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων ανήμερα της γιορτής τους, στο ακατοίκητο νησάκι Θοδωρού, το μεγάλο κάστρο που κάποτε υπήρχε στην ψηλότερη κορυφή της νησίδας.Κι όπως είπε ήταν ένα Αρκάδι πάνω 200 χρόνια πριν το Αρκάδι του Ρεθύμνου.


Σε αυτό το νησάκι, που έχει στρατηγική θέση στον κόλπο απέναντι από τον Πλατανιά και την Αγία Μαρίνα, σημειώθηκε στις 24 Ιουνίου 1645 το πρώτο ολοκαύτωμα στην Κρήτη με την ανατίναξη του φρουρίου από τους Ενετούς πολιορκημένους που δεν ήθελαν να πέσουν στα χέρια των Οθωμανών.




Γύρω στο 1574 οι Ενετοί, που τότε κατείχαν την Κρήτη, έκτισαν πάνω στο νησάκι δυο φρούρια ώστε να μπορούν από εκεί να απωθήσουν πειρατές και Οθωμανούς που είχαν γίνει απειλητικοί και ήθελαν να συμπεριλάβουν την Κρήτη στις κτήσεις τους.


Το μεγάλο φρούριο στο υψηλότερο σημείο του νησιού το ονόμασαν Τουρλουρού και το  μικρότερο, που έκτισαν  χαμηλότερα το ονόμασαν San Theodoro. Τα δυο φρούρια απείχαν σχεδόν ένα χιλιόμετρο το ένα από το άλλο. Ήθελαν να φτιάξουν και ένα ακόμα όμως δεν πρόλαβαν.Ο Βασίλης Ψιλάκης περιγράφει πως και τα δυο φρούρια ήταν πολύ ισχυρά αφού διέθεταν τείχη με πάχος έξι πήχεις και 12 μέτρα ύψος


Φρουρά αποτελούμενη από 70 άντρες κάλυψε τα δυο φρούρια όμως δυστυχώς το 1645 δεν μπόρεσε να κρατήσει μακριά τους πολυάριθμους Οθωμανούς που πολιόρκησαν τα νησάκια Θοδωρού.  Οι Οθωμανοί αποβιβάστηκαν στον κόλπο της Κυράς Γωνιάς, στο Κολυμπάρι, και πρώτος στόχος τους ήταν τα φρούρια στα Θοδωρού.




Κράτησαν άμυνα οι λιγοστοί Ενετοί για 4 ώρες κι όταν είδαν πως πλησίασε το τέλος τους ο φρούραρχος Biagio Zulian επέλεξε το θάνατο από την ατίμωση στα χέρια των εχθρών. Κι όχι μόνο αυτό αλλά αποφάσισε να πάρει μαζί με τους Ενετούς στρατιώτες στο θάνατο κι όσους Οθωμανούς βρίσκονταν στο περίβολο του φρουρίου. Μάζεψε 30 από τους στρατιώτες του στο ψηλότερο φρούριο και ενημέρωσε τους Οθωμανούς πως θα παραδωθούν ανοίγοντας ταυτόχρονα τις πόρτες του φρουρίου. Εκείνοι έτρεξαν μέσα χαρούμενοι για την επιτυχία τους και τότε ο Zulian έβαλε  φωτιά στο μπαρούτι και ανατινάχθηκαν όλοι μαζί.


πηγή φωτογραφίας kastra.eu


Το ολοκαύτωμα δεν ξεχάστηκε


Η ιστορία του μικρού νησιού και των υπερασπιστών του όμως δεν ξεχάστηκε κι έτσι στις 26 Ιουνίου αντιπροσωπεία Ιταλών από την περιφέρεια Βένετο θα βρεθεί στο νησάκι Θοδωρού για να τιμήσει τους συμπατριώτες τους που έπεσαν μαχόμενοι.

Μάλιστα θα τοποθετήσουν και αναμνηστική πλάκα προς τιμήν των Ενετών που αυτοπυρπολήθηκαν ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα τους συνοδεύσει κι ένας καθολικό ιερέας για να μνημονεύσει τους νεκρούς της νησίδας.




Σελίδες