Τρυπητή Γαύδου: Η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης με τις πολλές φυσικές ομορφιές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Τρυπητή Γαύδου: Η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης με τις πολλές φυσικές ομορφιές

 


Είναι η νοτιότερη παραλία της Ευρώπης αλλά δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που την κάνει μοναδική.


Με λευκή άμμο, βότσαλα, γαλαζοπράσινα νερά κι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο η παραλία της Τρυπητής είναι από μόνη της ένας καλός λόγος για να επισκεφθεί κάποιος τη Γαύδο.


Βέβαια για να φθάσει ως εκεί πρέπει να διαθέτει σκάφος ή διαφορετικά να περπατήσει στα διαθέσιμα μονοπάτια με κοντινότερο αυτό που ξεκινά από τον Κόρφο και οδηγεί στην Τρυπητή, περνώντας μέσα από ένα δάσος με χαμηλά πεύκα.




Η παραλία της Τρυπητής στα ανατολικά της έχει άμμο και βότσαλα ενώ στα δυτικά, που οι ντόπιοι αποκαλούν «μύτη», υπάρχουν μεγάλες πέτρες και βότσαλα.


Στο ανατολικό άκρο της παραλίας ξεχωρίζουν οι  Καμαρέλλες, τρεις μεγάλες φυσικές καμάρες, πάνω από τις οποίες έχει στηθεί η περίφημη καρέκλα. Κάποιοι την αποκαλούν και θρόνο του Οδυσσέα, συνδέοντας τη με τη μυθολογία που θέλει τον Οδυσσέα να περνά από τη Γαύδο, την ομηρική Ωγυγία, το νησί της Καλυψούς, όπου και παρέμεινε επτά χρόνια ξεχνώντας στη διάρκεια τους την Ιθάκη του.




Όλοι όσοι φθάνουν στην Τρυπητή φροντίζουν για μια αναμνηστική φωτογραφία σε αυτή την τεράστια καρέκλα που δεσπόζει με θέα το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.


Προσεγγίζοντας την παραλία ένα ακόμα σημείο που κάνει το σημείο αυτό της Γαύδου ξεχωριστό είναι η μεγάλη αλυκή, στη βόρεια πλευρά της παραλίας, η οποία στεγνώνει το καλοκαίρι.


Το χειμώνα όμως η αλυκή μετατρέπεται σε ένα όμορφο υγροβιότοπο όπου σταθμεύουν και ξεκουράζονται αποδημητικά πτηνά κατά το μεγάλο ταξίδι τους προς την Αφρική.


Δείτε επίσης


Η Καρέκλα στην Τρυπητή της Γαύδου και η ιστορία των Ρώσων που την κατασκεύασαν






Η αλυκή




 

Σελίδες