Η Καρέκλα στην Τρυπητή της Γαύδου και η ιστορία των Ρώσων που την κατασκεύασαν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Η Καρέκλα στην Τρυπητή της Γαύδου και η ιστορία των Ρώσων που την κατασκεύασαν

 

 


Στην νοτιότερη παραλία της Ευρώπης, στην Τρυπητή της Γαύδου, δεσπόζει πάνω βράχια μια καρέκλα υπερφυσικού μεγέθους που αποτελεί σημείο κατατεθέν κι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο του νησιού.


Πρόκειται για μια κατασκευή που δημιούργησε παρέα Ρώσων οι οποίοι βρέθηκαν στη Γαύδο το1986, μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ, αναζητώντας ένα καθαρό περιβάλλον για να ζήσουν. Λέγεται πως ο ένας εξ αυτών είχε χτυπηθεί από ραδιενέργεια όταν συνέβη το περιστατικό που συγκλόνισε τον κόσμο, όμως σίγουρα και τα άλλα άτομα που τον ακολούθησαν δεν μπορεί παρά να "πήραν γεύση" από εκείνο τον εφιάλτη αλλά και από την απέλπιδα προσπάθεια της χώρας τους να φτάσει όπου δεν μπορεί κυνηγώντας καταστάσεις που δεν κάνουν ευτυχισμένο τον άνθρωπο.


Αρχικά ήλθαν στη Γαύδο επτά άτομα επιστήμονες του τομέα της φυσικής από τη Ρωσία αλλά έμειναν μόνιμα λιγότερα που αγάπησαν τον τόπο και τον έκαναν δικό τους.




Ζούσαν προσφέροντας εργασία στους ντόπιους ενώ έκτισαν και το δικό τους σπίτι, σε ακίνητο που τους παραχωρήθηκε από τον ιερέα του νησιού.


Η κατασκευή της καρέκλας.
 Πηγή φωτογραφίας "Χανιά – Παλιές φωτογραφίες", Αλέξανδρος Αξαρλής


Κάποια στιγμή αποφάσισαν να φτιάξουν και την καρέκλα στην Τρυπητή, μια υπέροχη και αρκετά απομονωμένη παραλία με θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος.Στη βάση της έκαναν και μια πυξίδα, με τσιμέντο, που βλέπει τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα.


Στην πλάτη της καρέκλας χάραξαν τις λέξεις «Smile, Relax» αφού αυτές αποτελούσαν το νόημα της ζωής στο νέο τους τόπο και ήθελαν αυτό το νόημα να το περάσουν και σε όσους θα βρίσκονταν στην Τρυπητή πάνω σε αυτή την τεράστια καρέκλα. Οι ίδιοι πάντως προσδιορίζουν ως το νόημα της παρουσίας αυτής της καρέκλας την ειρήνη και τα βαθιά θεμέλια της ζωής.




Η παρουσία των συγκεκριμένων Ρώσων πάντως στη Γαύδο έγινε αφορμή για πολλά σενάρια συνωμοσίας που έλεγαν μεταξύ άλλων πως τους παρακολουθούσε η ΕΥΠ και θέλησε να τους απελάσει κάποια στιγμή γιατί δεν είχαν νόμιμα έγγραφα παραμονής. Επίσης τα ίδια σενάρια μιλούσαν για ένα υπόγειο πυρηνικό καταφύγιο που είχαν φτιάξει στο νησί κάτω από το σπίτι τους.


Οι ίδιοι δημιούργησαν και το "Πυθαγόρειο Ινστιτούτο Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου" καθώς φαίνεται να θαύμάζουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες φιλοσόφους των οποίων τα γραφόμενα αντιμετώπιζαν πια ως βάση όλης της κοσμοθεωρίας τους.


Αυτή η αγάπη τους ώθησε στο να ζητήσουν να κτίσουν στη Γαύδο ναό του Απόλλωνα, αίτημα όμως που δεν βρήκε ανταπόκριση από τις τοπικές Αρχές αντίθετα προκάλεσε αντιδράσεις, οδηγώντας όπως λένε οι πληροφορίες κάποιους στο να φύγουν από το νησί.




Σελίδες