Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στο Ρουσσοσπίτι-Είχε μετατραπεί σε καφενείο από τους Οθωμανούς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας στο Ρουσσοσπίτι-Είχε μετατραπεί σε καφενείο από τους Οθωμανούς

 


Στο παλιό τμήμα του οικισμού του Ρουσσοσπιτίου, στο Ρέθυμνο, συναντάμε το βυζαντινό ναό των Εισοδίων της Παναγίας.


Πρόκειται για μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό του 14ου αιώνα όπως μαρτυρά ο τοιχογραφικός διάκοσμος στο εσωτερικό του.


Το παλιότερο κομμάτι του ναού είναι το ανατολικό το οποίο είναι και τοιχογραφημένο.


Αργότερα, ο καταγόμενος από το Ρουσσοσπίτι πρωτομάστορας Γεώργιος Δασκαλάκης, ο οποίος ήταν ο δημιουργός του μιναρέ του Τζαμιού της Νερατζές, αλλά και του καμπαναριού  του Μητροπολιτικού ναού του Ρεθύμνου, μεγάλωσε το κτίσμα του ναού κατασκευάζοντας επέκταση προς τα δυτικά, η οποία λειτουργεί ως νάρθηκας.


Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1896, οι Οθωμανοί βεβήλωσαν το ναό μετατρέποντας τον σε καφενείο. Μάλιστα χάραξαν τα πρόσωπα των αγίων αφαιρώντας τα μάτια τους, όπως έκαναν και σε πολλούς άλλους ναούς της Κρήτης που έφεραν τοιχογραφίες.


Ο τοιχογραφικός διάκοσμος που διασώζεται φέρεται να φιλοτεχνήθηκε από λαϊκό ζωγράφο. Κυριαρχούν οι παραστάσεις από το Χριστολογικό κύκλο ενώ σε μετάλλια, στη μεσαία ζώνη, βλέπουμε αρκετές μορφές Αγίων.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η παράσταση της Σταύρωσης με το φεγγάρι να έχει πάρει ανθρώπινη μορφή και να θρηνεί για το Χριστό.


Επίσης στο νότιο τοίχο ξεχωρίζει η ενεπίγραφη παράσταση με το ζευγάρι των κτητόρων του ναού.












Σελίδες