Η νεκρόπολη της αρχαίας Ιτάνου στη Σητεία (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η νεκρόπολη της αρχαίας Ιτάνου στη Σητεία (φωτογραφίες)

 


Την αρχαία Ίτανο τη συναντάμε  κοντά στο Παλαίκαστρο και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το Βάι στη Σητεία.


Η πόλη, ερείπια της οποίας βλέπουμε διάσπαρτα στην περιοχή,  ιδρύθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, άκμασε κατά την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο και λειτούργησε ως ένα μεγάλο διαμετακομιστικό λιμάνι κυρίως προς την Ανατολή.


Μάλιστα την πρώτη ιστορική μαρτυρία για αυτήν την βλέπουμε στον Ηρόδοτο, ο οποίος αναφέρει ότι το 630 π.Χ. οι Θηραίοι χρησιμοποίησαν έναν ψαρά από την Ίτανο για να τους οδηγήσει στη Λιβύη, όπου ίδρυσαν την Κυρήνη, έπειτα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών.




Στο βόρειο ακρωτήριο της Ιτάνου έχει ανασκαφεί η νεκρόπολη της η οποία σε έκταση αρκετών τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζεται σε δυο ζώνες, έχει φέρει στο φως δεκάδες τάφους. Φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ο χώρος αυτός για ταφές από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική περίοδο.


Η αποκάλυψη τον Ιούλιο του 2003, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, δόμων και αγγείων στο βόρειο τμήμα της νεκρόπολης  οδήγησε την ΚΔ'  Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο να προχωρήσει σε  σωστική ανασκαφή και σε εντοπισμό επτά τάφων.


Πέρα από τα σημαντικά αγγεία που αποκαλύφθηκαν βρέθηκαν υπολείμματα από καύσεις νεκρών αλλά και λίγα οστά από μικρά ζώα ή πτηνά και εκτιμάται πως προέρχονταν από νεκρόδειπνα.


Η δωρική Ίτανος στο τέλος της Γεωμετρικής περιόδου ακολουθούσε το έθιμο της καύσης των νεκρών και δεν είχε επαφές με την ετεοκρητική Ανατολική Κρήτη.


Αντίθετα, είχε εμπορικές σχέσεις μέσω των Φοινίκων με τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, και την Κύπρο, που είναι πολύ πιθανό να την επηρέασαν.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως από τις ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή της Ιτάνου δεν προέκυψαν ίχνη βίαιης καταστροφής της πόλης.


Αντιθέτως προκύπτει μια εικόνα εγκατάλειψης του χώρου, η οποία πιθανότατα χρονολογείται μετά τα μέσα του 7ου αιώνα. Η εγκατάλειψη παράκτιων οικισμών εμφανίζεται ως ένα γενικευμένο φαινόμενο στην ανατολική Μεσόγειο κατά τον 7ο αιώνα και αιτία, τουλάχιστον στην βιβλιογραφία αναφέρονται οι αραβικές επιδρομές.


(Πληροφορίες αντλήθηκαν από την ανακοίνωση με τίτλο «Καύσεις στη νεκρόπολη της αρχαίας Ιτάνου» της Χρύσας Σοφιανού και Εύης Σαλιάκα και την εργασία της Χριστίνας Τσιγωνάκη με τίτλο «Ίτανος. Ιστορία και τοπογραφία μιας παράκτιας θέσης της ανατολικής Κρήτης κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο»).








Δείτε επίσης


Η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Α' στην αρχαία Ίτανο Σητείας



Σελίδες