Ανατολή Ιεράπετρας: Ένας όμορφος οικισμός με παραδοσιακό χρώμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Ανατολή Ιεράπετρας: Ένας όμορφος οικισμός με παραδοσιακό χρώμα

 


Η Ανατολή είναι ένα από τα όμορφα και γραφικά χωριά της Ιεράπετρας που διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα.


Κτισμένη σε υψόμετρο 610 μέτρων αγναντεύει το Νότιο Κρητικό Πέλαγος και απολαμβάνει την ηρεμία και χαλαρότητα των οικισμών με λιγοστούς κατοίκους.


Η ονομασία της προέρχεται από το ρήμα ανατέλλω κι όχι άδικα αφού βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη σε μια περιοχή όπου ξεχωρίζει λόγω της θέσης της και φαίνεται καθαρά από τα νότια της Ιεράπετρας.


Η στρατηγική θέση του οικισμού έγινε αιτία εγκατάστασης των Βενετών ήδη από τις αρχές του 11ου αιώνα και γι αυτό τον συναντάμε σε όλες τις απογραφές της Βενετοκρατίας. Εκείνοι φέρεται να έκτισαν και τον πύργο του οποίου τα ερείπια διατηρούνται στο νοτιοανατολικό άκρο του χωριού.


Ισχυρός οικισμός παρέμεινε και κατά την Τουρκοκρατία αλλά δυστυχώς από τη δεκαετία του 1970 κι έπειτα άρχισε να ερημώνει καθώς οι κάτοικοι του κατέβηκαν πιο νότια και ασχολήθηκαν με τον τουρισμό και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.




Πλέον τους περισσότερους μήνες του χρόνου ελάχιστοι άνθρωποι ζουν εκεί όμως όταν ανοίγει ο καιρός ο πληθυσμός του αυξάνεται καθώς κάποια από τα παλιά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιούνται ως εξοχικά η ως τουριστικά καταλύματα.


Μια βόλτα στην Ανατολή στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια, τους ιστορικούς ναούς, τη χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο Κάτω Βρύση της και την θέα προς τη θάλασσα πραγματικά αξίζει.


Δείτε επίσης


Ο βενετσιάνικος Πύργος του Λακέρδα στην Ανατολή Ιεράπετρας και η ιστορία του















Σελίδες