Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων: Η παραλία του "Αλέξη Ζορμπά" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Σταυρός Ακρωτηρίου Χανίων: Η παραλία του "Αλέξη Ζορμπά"

 

Κάποτε έγινε σκηνικό μιας εκ των γνωστότερων κινηματογραφικών ταινιών και οι εικόνες της έκαναν το γύρο του κόσμου.


Ακόμα και σήμερα όμως για τον ίδιο λόγο παραμένει γνωστή η παραλία του Σταυρού στο Ακρωτήρι Χανίων. Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» ή «Zorba the Greek», του Μιχάλη Κακογιάννη, και το περίφημο συρτάκι που χόρεψε στην αμμουδιά της, τη δεκαετία του 1960, ο Άντονι Κουίν δεν ξεχνιούνται.


Τη συναντάμε σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων βορειοδυτικά των Χανίων.Βέβαια στις μέρες μας ο Σταυρός Ακρωτηρίου σε τίποτα δε θυμίζει το γραφικό ψαροχώρι του 1964 και σίγουρα στην καρδιά του καλοκαιριού ακόμα κι αν θελήσει κάποιος να χορέψει συρτάκι στην αμμουδιά δεν θα βρει ούτε μέτρο ελεύθερο, αφού κατακλύζεται από λουόμενους.


Η παραλία χωρίζεται σε δυο τμήματα, το δυτικό και το ανατολικό με το τελευταίο να θυμίζει περισσότερο λιμνοθάλασσα αφού είναι σχεδόν κλειστό, δεν έχει κυματισμό και τα νερά του είναι ρηχά.


Απέναντι από την παραλία ξεχωρίζει, με τον επιβλητικό του όγκο, το βουνό Βάρδιες, που κάποιοι λένε πως μοιάζει με καμήλα και φιλοξενεί στα έγκατα του μια σπηλιά.


Στο Σταυρό Ακρωτηρίου έχουν αναπτυχθεί δομές εξυπηρέτησης των λουόμενων, με ταβέρνες, καφέ και δωμάτια για εκείνους που θα επιλέξουν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.




Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως η ταινία "Αλέξης Ζορμπάς", βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, κέρδισε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης κι έγινε ίσως η πιο αναγνωρίσιμη και ταυτισμένη με την Ελλάδα ταινία χάρη και στη μουσική της. Σήμερα όποιον κι αν ρωτήσει κανείς, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, ξέρει το ελληνικό Συρτάκι.










Σελίδες