Ρουσσοσπίτι: Το όμορφο χωριό του Ρεθύμνου με το βενετσιάνικο παρελθόν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ρουσσοσπίτι: Το όμορφο χωριό του Ρεθύμνου με το βενετσιάνικο παρελθόν

 


Κάποιοι αποκαλούν το Ρουσσοσπίτι μπαλκόνι του Ρεθύμνου, κι όχι άδικα καθώς απ' αυτόν τον οικισμό η θέα προς την πόλη του Ρεθύμνου και το Κρητικό Πέλαγος είναι μοναδική.


Απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο κι είναι κτισμένο στην πλαγιά του Βρύσινα, αν και το υψόμετρο του δεν ξεπερνάει τα 300 μέτρα.


Το παλιό κομμάτι του χωριού κτίστηκε κατά τη Βενετοκρατία και η περιήγηση σε αυτό, ξεκάθαρα, μαρτυρά το παρελθόν του.


Εντυπωσιακά κτίρια με καμάρες, μεγάλες εσωτερικές αυλές, διαβατικά αλλά και ναοί εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.




Μεταξύ αυτών η κατοικία του Χατζαλή, σήμερα κληρονόμων Τρουλινού από τις Μέλαμπες, καθώς και το ψηλό κτίσμα δίπλα στο διαβατικό που διέθετε και δικό του χαμάμ.




Ως προς την ονομασία του υπάρχουν δυο εκδοχές. Η μια αναφέρει πως επί Βενετών είχε κτιστεί στο χωριό ένα σπίτι κι είχε βαφτεί σε χρώμα έντονο, που πλησίαζε το κόκκινο «ρούσσο», οπότε όλο το χωριό ονομάστηκε Ρουσσοσπίτι. Η δεύτερη, πως ήλθε εκεί μια γυναίκα από τη Ρωσία, ρίζωσε κι έφτιαξε το σπιτικό της κι έτσι η Ρούσσα μετανάστης, σε χρόνο που δε γνωρίζουμε, έδωσε όνομα σε όλο το χωριό.


Μάλιστα κατά την επίσκεψη μας στην περιοχή κάτοικος μας υπέδειξε και τα χαλάσματα εκείνου του σπιτιού της Ρωσίδας "νονάς".




Μέσα στο Ρουσσοσπίτι συναντάμε εκκλησίες από την περίοδο της Βενετοκρατίας, όπως τα Εισόδια της Θεοτόκου και το μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης, λίγο πριν μπούμε στον οικισμό.


Στην άκρη του χωριού, αρκετά παραμελημένη, μια εντυπωσιακή κρήνη του 17ου αιώνα.


Το Ρουσσοσπίτι το χειμώνα μοιάζει σχεδόν έρημο, παρότι απέχει ελάχιστα από μεγάλη πόλη. Το καλοκαίρι όμως δέχεται πολλούς επισκέπτες. Εκεί μπορείτε να βρείτε ταβέρνες για φαγητό ώστε να συνδυάσετε τη βόλτα σας ενώ πολύ κοντά θα βρείτε κι άλλα χωριά με βενετσιάνικο χρώμα, όπως το Χρωμοναστήρι, όπου βρίσκεται και το Στρατιωτικό Μουσείο.


Δείτε επίσης:


Η ναόσχημη βενετσιάνικη κρήνη στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου


Το Στρατιωτικό Μουσείο Χρωμοναστηρίου στην Ενετική Έπαυλη Κλόντιο












Σελίδες