Η ναόσχημη βενετσιάνικη κρήνη στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η ναόσχημη βενετσιάνικη κρήνη στο Ρουσσοσπίτι Ρεθύμνου

 



Στο παλιό χωριό του Ρουσσοσπιτίου στο Ρέθυμνο και στην κάτω πλευρά του οικισμού συναντάμε μια βενετσιάνικη κρήνη που πραγματικά εντυπωσιάζει.


Είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με άλλες που βλέπουμε στην Κρήτη, οθωμανικές και βενετσιάνικες, κι αυτό την κάνει ξεχωριστή και πολύτιμη για την περιοχή.


Δυστυχώς όμως έχει εγκαταλειφθεί, από το Δήμο Ρεθύμνου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς συντήρηση με το χρόνο να τη ρημάζει και να της στερεί τις εξαιρετικές λεπτομέρειες με τις οποίες τη στόλισε ο άγνωστος δημιουργός της.




Εκτιμάται πως κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τοπικό λευκό ασβεστόλιθο.


Η εικόνα της παραπέμπει σε ένα ναόσχημο οικοδόμημα σε μικρογραφία. Διαθέτει δυο κίονες κορινθιακού ρυθμού που στηρίζονται σε βάσεις και φέρουν κιονόκρανα, οι οποίοι δυστυχώς εξαιτίας της διάβρωσης μόλις που διακρίνονται.


Στην κόγχη της κρήνης φιλοτεχνήθηκε μια διακοσμητική αχιβάδα. Η κατασκευή επιστέφεται από θριγκό, αποτελούμενο από επιστύλιο, διακοσμημένο με ένα απλό ευθύγραμμο κυμάτιο ζωφόρο, όπου μοναδική διακόσμηση αποτελεί ο έκτυπος γεωμετρικός ρόμβος στο κέντρο.




Η νάοσχημη κατασκευή εδράζεται σε ψηλό βάθρο, ύψους 60 εκατοστών από το έδαφος, το οποίο στην αρχική του μορφή έφερε εγχάρακτο γεωμετρικό διάκοσμο κάτω από τις βάσεις των κιόνων.


Στην κάτω πλευρά της κρήνης διακρίνεται ο κρουνός ροής του νερού. Διαμορφώνεται κι αυτός ως προσωπίδα, όπως οι κρουνοί της κρήνης Rimondi. Μάλιστα πληροφορίες από κάτοικο της περιοχής αναφέρουν πως πάνω από τον κρουνό υπήρχε λίθινο κεφάλι λιονταριού το οποίο αποσπάστηκε για συντήρηση ή φύλαξη και ποτέ δεν επέστρεψε στη θέση του.


Ο Ιταλός αρχαιολόγος G. Gerola, όταν επισκέφθηκε το Ρουσσοσπίτι, έγραψε για την κρήνη ότι «είναι χαριτωμένη αλλά κατάξερη».


Η γούρνα στο πλάι της κρήνης αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη ενώ νεότερη κατασκευή είναι και η πρόχειρη τοιχοποιία κάτω από αυτήν και στο πλάι της. Πίσω από την κρήνη υπάρχει δεξαμενή νερού.





(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνου τις οποίες συνέλεξε ο Νίκος Δερεδάκης)

Σελίδες