Η Ιερά Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος κοντά στο Μοχό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Η Ιερά Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος κοντά στο Μοχό

 


Στους λόφους που υψώνονται πάνω από τη Σταλίδα και τα Μάλια, κι αρκετά κοντά στο Μοχό, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Παναγίας Θεογεννήτορος.


Είναι γυναικείο μοναστήρι που ιδρύθηκε το 2006.Η έκταση όπου ανεγέρθηκε η μονή ανήκε σε οικογένεια κτηνοτρόφων από το Μοχό που γνώρισε τον έντονο πόνο της απώλειας σε τροχαίο, το 2003, του νεαρού μέλους της Δημήτρη.




Τότε πήρε την απόφαση να δωρίσει την έκταση και να συνεισφέρει οικονομικά ώστε να κτιστεί το μοναστήρι και να αφιερωθεί στην Θεοτόκο, τη μάνα που γέννησε το Χριστό και γνώρισε κι εκείνη τη θλίψη της απώλειας του, όταν σταυρώθηκε.


Το Καθολικό της μονής είναι μια τρίκλιτη βασιλική όπου το μεσαίο κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το βόρειο στον Άγιο Δημήτριο και το νότιο στον Άγιο Μάμα.


Όπως φαίνεται, όχι μόνο το κεντρικό κλίτος συνδέει τη μονή με την οικογένεια που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση της αλλά και τα άλλα δυο μια και το ένα φέρει το όνομα του νέου που έχασε τα ζωή του στο τροχαίο και το άλλο του προστάτη των ζώων, του Αγίου Μάμαντα, αφού, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η οικογένεια των δωρητών ήταν κτηνοτρόφοι.




Ο ναός είναι μερικώς τοιχογραφημένος. Φέρει ξύλινο τέμπλο με εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Μάμαντος, της Σύναξης της Θεοτόκου, του Παντοκράτορα, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.


Τα τρία κλίτη επικοινωνούν μεταξύ τους με  τοξωτά ανοίγματα, τα οποία στηρίζονται σε κίονες. Στο σημείο ένωσης αυτών των ανοιγμάτων εικονογραφούνται οι Ευαγγελιστές και ο Νικόδημος, ενώ στα εσωράχια των τόξων παρουσιάζονται ολόσωμοι μετωπικοί Άγιοι.


Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του κεντρικού κλίτους εικονίζεται η Παναγία με τον Χριστό Δεόμενοι, πλαισιωμένοι από Αγγέλους.


Μέσα στη κόγχη εικονογραφείται η Θεία Λειτουργία, οι Απόστολοι και οι Συλλειτουργούντες Ιεράρχες.


Στο μέτωπο του ανατολικού τοίχου του κεντρικού κλίτους εικονογραφείται το Ιερό Μανδήλιο πλαισιωμένο από Σεραφείμ και Χερουβείμ.




Στο τεταρτοσφαίριο της κόγχης του ιερού, στο βόρειο κλίτος, βλέπουμε τοιχογραφία με το Χριστό και μαζί τους Αγγέλους, ενώ μέσα στη κόγχη υπάρχουν παραστάσεις με το Χριστό Ένθρονο, την Αποκαθήλωση και τη Γέννηση.Στην καμάρα απεικονίζεται η Β' και η Γ' Οικουμενική Σύνοδος ενώ στο σημείο που ενώνει το ιερό με το ιερό του κεντρικού κλίτους εικονίζεται η Σύνοδος της Νίκαιας.


Στο μοναστήρι λειτουργεί εργαστήριο αγιογραφίας και ψηφιδωτού.


Η μονή Παναγίας Θεογεννήτορος γιορτάζει στις 23 Αυγούστου την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας Προυσσιώτισσας, στις 2 Σεπτεμβρίου του Αγίου Μάμαντος, στις 26 Οκτωβρίου του Αγίου Δημητρίου αλλά και στις 26 Δεκεμβρίου ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης.


Το εν λόγω μοναστήρι συνδέθηκε με τον  μοναχό της Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ανωπόλεως, Απόστολο καθώς εκεί μόνασε για ένα χρονικό διάστημα ενώ σε αυτό επέλεξε να μονάσει και η γνωστή ηθοποιός Ναταλία Λιονάκη, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας.






Σελίδες