Ο Πύργος του Μασλούμ Καρακάση στη Νεάπολη Λασιθίου (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Ο Πύργος του Μασλούμ Καρακάση στη Νεάπολη Λασιθίου (φωτογραφίες)

 


Στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, του Καινούργιου Χωριού, στη σημερινή Νεάπολη Λασιθίου δηλαδή, και πάνω από το παλιό υδραγωγείο βρίσκεται ο πύργος του Μασλούμ Καρακάση που ήταν κατοικία του τρομερού αυτού γενίτσαρου, όπως αναφέρει ο ιστορικός Γιάννης Μουρέλλος.


Το κτίσμα κτίστηκε κατά τη Βενετοκρατία από τον τοπικό φεουδάρχη Πασκαλίγκο, ο οποίος μάλιστα τοποθέτησε το θυρεό του πάνω από την κεντρική πόρτα, την περίφημη πορτέλλα.




Στον πύργο αυτό κλείστηκαν το Νοέμβριο του 1827 οι 300 ορτάκηδες του Καρακάση όταν πληροφορήθηκαν πως έφτασαν στον Άγιο Νικόλαο άνδρες του εκστρατευτικού σώματος των Γραμβουσανών, με αρχηγό τον Ι. Χάλη, με στόχο να ξεσηκώσουν τις ανατολικές επαρχίες του νησιού.


Τότε 2.000 οθωμανοί από το Ηράκλειο με αρχηγούς τον Λαδάογλου  και τον Κεχαγιάμπεη ξεκίνησαν με σκοπό να βοηθήσουν τον Καρακάση.


Οι κρήτες επαναστάτες όμως τους έκλεισαν το δρόμο στα στενά του όρους Σελένα, στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όπου όχι μόνο τους νίκησαν αλλά τους διέλυσαν στην κυριολεξία.




Μετά απ' αυτό οι έγκλειστοι στον πύργο του Καρακάση, κάτω από την πίεση και την απειλή "παραδοθείτε ή σαν καίμε ζωντανούς",  αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Οι επαναστάτες τους συγκέντρωσαν μέσα στο τζαμί που βρισκόταν στη θέση όπου σήμερα είναι κτισμένος ο ναός της Μεγάλης Παναγίας, στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης.


Οι Οθωμανοί ωστόσο έκαναν το λάθος να σκοτώσουν κάποιους από τους επαναστάτες που μπήκαν μέσα στο τζαμί και ο Καζαμανώλης οργισμένος ανέβηκε στην οροφή, άνοιξε μια τρύπα, κι έριξε διαποτισμένα με τσικουδιά και αλειμμένα με λίπος και λάδι καιόμενα κουρέλια. Έτσι δημιουργήθηκαν μέσα στο τζαμί καπνοί που προκάλεσαν ασφυξία και θανάτωσαν όλους τους Οθωμανούς.


Ο Καρακάσης πάντως διασώθηκε και εστάλη αιχμάλωτος με τον αδελφό του Σεκίρ στη Γραμβούσα απ' όπου όμως αργότερα διέφυγε και επέστρεψε στη Νεάπολη για να συνεχίσει με περισσότερη αγριότητα τις ανόσιες πράξεις του σε βάρος των ντόπιων.




Σήμερα από τον πύργο του Μασλούμ Καρακάση διασώζονται ελάχιστα τμήματα. Οι φυλακές που υπήρχαν στην είσοδο διατηρούνται και το υπόλοιπο κτίσμα έχει χωριστεί σε διάφορες ιδιοκτησίες με ένα μεγάλο μέρος του να έχει αγοραστεί από αλλοδαπούς και να έχει μετατραπεί σε σπίτι. Επίσης σώζεται τμήμα της κρήνης που υπήρχε στον εξωτερικό τοίχο του πύργου.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Γιάννη Χρηστάκη, Ιστορικά Οχυρωματικά Μνημεία της Κρήτης (330 μ. Χ-1898) Ιστορική θεώρηση)











Σελίδες