Καράνου: Το γραφικό χωριουδάκι των Χανίων με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Καράνου: Το γραφικό χωριουδάκι των Χανίων με την ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά

 


Το Καράνου είναι ένα γραφικό χωριό του Πλατανιά Χανίων όπου η έκφραση "χωμένο στο πράσινο" βρίσκει το νόημα της.Το συναντάμε ανηφορίζοντας για το Οροπέδιο του Ομαλού, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά των Λευκών Ορέων, κρυμμένο ανάμεσα σε δέντρα κάθε είδους.


Μπορεί να το προσεγγίσει κανείς τόσο από την πλευρά των Λάκκων, όσο και από τη μεριά του Σκινέ.




Την ονομασία του λέγεται πως την έχει πάρει από την αρχαία λέξη «Κάρανος», όπως έλεγαν τον ανώτατο άρχοντα της περιοχής. Βέβαια δεν ξέρουμε αν ήταν το ίδιο το χωριό ο άρχοντας της περιοχής ή έδρα κάποιου άρχοντα.


Το σίγουρο πάντως είναι πως το χωριό έχει βυζαντινό παρελθόν το οποίο αποτυπώνεται στους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας της Μουσούραινας, όπου σώζονται τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.




Η φυσική ομορφιά που έχει να προσφέρει αυτός ο τόπος είναι απαράμιλλη και πώς να μην είναι αφού η φύση του δώρισε δυο διαμάντια, δυο καταπληκτικά φαράγγια που ανοίγονται δεξιά και αριστερά του.


Στο παρελθόν, σε δύσκολες εποχές, όπως η Τουρκοκρατία και η Γερμανική Κατοχή, αυτά τα φαράγγια προσέφεραν ασφαλές καταφύγιο στους ντόπιους αλλά και τους Κρήτες αγωνιστές.


Σήμερα ο ρόλος τους έχει αλλάξει.




Το Φαράγγι των Μποριανών και το Κυδώνι είναι ο πλούτος όλης της περιοχής μαζί βεβαίως με το Μαυροπηλιώτη ποταμό. Καταπράσινα, με οργιώδη βλάστηση, πανύψηλα δέντρα που κρύβουν ακόμα και τον ήλιο, καλή σήμανση και αρκετό νερό σε συγκεκριμένες εποχές του έτους, αποτελούν μια φυσιολατρική εμπειρία συναρπαστική.


Σχεδόν δεν πιστεύεις πως βρίσκεσαι στην Κρήτη όταν χωθείς στο εσωτερικό τους.


Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι τυπική για ορεινά χωριά των Χανίων, με σπίτια διάσπαρτα σε γειτονιές στην πλαγιά του λόφου. Εξαιτίας της εικόνας που παρουσιάζουν αρκετοί χρησιμοποιούν πληθυντικό αριθμό όταν θέλουν να αναφερθούν στον οικισμό αποκαλώντας τα ως τα Καράνου.


Στο κέντρο του χωριού βλέπουμε το Δημοτικό Σχολείο, που έχει μάλιστα και ιστορικό παρελθόν, όπως διαβάζουμε στην μαρμάρινη πλάκα που φέρει.




Σε κεντρικό σημείο κι ένα μικρό μνημείο για την γυναίκα αγρότισσα καθώς και το μνημείο πεσόντων του τόπου.


Εκεί στο κέντρο του Καράνου ο επισκέπτης μπορεί να βρει και ταβέρνες, μια που τα φαράγγια έλκουν τουρισμό κι ας είναι ένα σχετικά απομακρυσμένο χωριό.


Το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, στο Καράνου οργανώνονται η Γιορτή της Αγρότισσας και του Κερασιού ενώ τον Αύγουστο γίνονται οι γιορτές της Μάζωξης των Απανταχού Καρανιωτών και το Αντάμωμα των Νέων. Και στις 8 του  Σεπτέμβρη όμως ευκαιρία για πανηγύρι δίνει η γιορτή της Παναγίας.








Σελίδες