Λαμπηνή: To όμορφο και καταπράσινο χωριό του Ρεθύμνου (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Λαμπηνή: To όμορφο και καταπράσινο χωριό του Ρεθύμνου (φωτογραφίες)

 


Η Λαμπινή ή Λαμπηνή είναι ένα όμορφο χωριό του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο κτισμένο σε μια περιοχή με μπόλικο πράσινο και πηγές νερού.


Το όνομα του, σύμφωνα με το Στέργιο Σπανάκη, έχει σχέση με την αρχαία πόλη Λάππα ή Λάμπη. Το χωριό υπήρξε κατά το παρελθόν έδρα της Επισκοπής Λάμπης γι αυτό και συναντάμε εκεί τον εντυπωσιακό βυζαντινό ναό της Παναγίας, που αποκαλείται Παναγία Λαμπηνή.


Το χωριό αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577 αλλά και στις επόμενες απογραφές του Καστροφύλακα και του Βασιλικάτα, οπότε το παρελθόν του μας πάει πολύ πίσω στους αιώνες.


Καμάρι του οικισμού ο ναός της Παναγίας που φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο από τον 14ο αιώνα και συνδέεται με την ιστορία ενός αιμοβόρου γενίτσαρου του Αλμπάνη. Απέναντι από το ναό σώζεται ανακαινισμένο σήμερα, και με διαφορετική χρήση, το κτίριο του Επισκοπείου αλλά και το παλιό δημοτικό σχολείο που πλέον δεν λειτουργεί.


Στη Λαμπηνή διαμένουν, μόνιμα, περίπου 60 ψυχές όμως το καλοκαίρι η εικόνα αλλάζει.Μέσα στο χωριό έχουν ανακαινισθεί ή κτιστεί δέκα σπίτια που από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο φιλοξενούν τουρίστες.


Όπως μας είπαν οι ντόπιοι, το χωριό χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω Ρούγα ενώ αγκαλιάζεται από μια ρεματιά που πλέον δεν κατεβάζει νερό αλλά διατηρεί ψηλά δέντρα και οργιώδη βλάστηση. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Λαμπηνής ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αφού ατόνησε η καλλιέργεια σιτηρών που ήταν ακμαία κατά το παρελθόν.


Γύρω από το χωριό συναντάμε τρεις παλιές κρήνες που οι κάτοικοι έχουν ονομάσει Πάνω Βρύση, Κάτω Βρύση και Πέρα Βρύση. Παρότι οι δυο εξ αυτών συνεχίζουν να έχουν νερό ο οικισμός υδρεύεται από δυο γεωτρήσεις.


Ανατολικά του χωριού είναι κτισμένη μια ακόμα βυζαντινή εκκλησία, τοιχογραφημένη, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. 


Δείτε επίσης


Το τοιχογραφημένο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στη Λαμπηνή Ρεθύμνου














Σελίδες