Το παραθαλάσσιο Μετόχι της Αργυρής στο Μεραμπέλο και η ιστορία του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Το παραθαλάσσιο Μετόχι της Αργυρής στο Μεραμπέλο και η ιστορία του

 


Το Μετόχι της Αργυρής βρίσκεται ανατολικά της παραλίας των Ανωγείων στο Μεραμπέλο Λασιθίου.


Πρόκειται για ένα ερειπωμένο μικρό οικισμό με λιγοστά σπίτια που κάποτε είχε ζωή και σήμερα οι μόνες ζωντανές υπάρξεις που περιφέρονται γύρω του είναι τα κοπάδια των προβάτων που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή.


Την ονομασία του, όπως μας είπε ντόπιος, την πήρε από μια γυναίκα, την Αργυρή που καταγόταν από αυτή την περιοχή.


Η Αργυρή παντρεύτηκε άνδρα από το Βραχάσι και έζησαν σε αυτό το μικρό μετόχι. Το ζευγάρι δεν έκανε παιδιά και πέρασε όλη τη ζωή του εκεί καθώς ο τόπος δεν ήταν όπως τον βλέπουμε σήμερα, άγονος και παραμελημένος.


Οι λιγοστοί άνθρωποι που ζούσαν στο Μετόχι, μόνιμα ή λίγο πιο κάτω εποχιακά, καλλιεργούσαν περιβόλια, σιτηρά, αμπέλια και ελιές.


Μάλιστα μπροστά από το Μετόχι της Αργυρής διακρίνονται ακόμα τα απομεινάρια ενός αλωνιού. Πάνω απ' αυτό διατηρούνται σχεδόν ανέπαφες οι ξερολιθιές που διαχώριζαν τις καλλιέργειες και κρατούσαν το χώμα να μην παρασυρθεί από τα νερά της βροχής.


Τα σπίτια του συγκεκριμένου Μετοχιού ήταν κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο με τοπική πέτρα.Στις στέγες τους, όπου ακόμα δεν έχουν καταρρεύσει, διακρίνονται ακατέργαστοι κορμοί δέντρων που λειτουργούσαν ως δοκάρια.


Σε ένα από τα κτίσματα ξεχωρίζει ακόμα και στέκει ανέπαφη η καμάρα που χώριζε στα δυο το κτίσμα και ελάχιστα φαίνεται το τζάκι που διέθετε το σπίτι για θέρμανση και μαγείρεμα.


Δίπλα στα σπίτια ο στάβλος για τα ζώα με τις δέστρες του. Μοιάζει να ήταν ένα Μετόχι με αυτάρκεια στα βασικά αγαθά μια και στην περιοχή αυτή δεν υπήρχαν κανονικοί δρόμοι παρά μόνο μονοπάτια που συνέδεαν την ακτή με άλλα μικρά μετόχια και χωριά, όπως τα Ανώγεια και ο Σούβλος. 


Ο μικρός αυτός οικισμός έχει θέα προς τη θάλασσα και σίγουρα οι εικόνες που αντίκριζαν όσοι ζούσαν εκεί θα ήταν μοναδικές. Λίγο πιο πάνω, βόρειοανατολικά, από το Μετόχι της Αργυρής βρίσκεται το Ρέμα του Μαλλιάρη και το φαράγγι που φέρει το ίδιο όνομα.


Δείτε επίσης:


Η εντυπωσιακή παλιά δεξαμενή νερού στην ακτή των Ανωγείων Μεραμπέλου











Σελίδες