Η εντυπωσιακή παλιά δεξαμενή νερού στην ακτή των Ανωγείων Μεραμπέλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Η εντυπωσιακή παλιά δεξαμενή νερού στην ακτή των Ανωγείων Μεραμπέλου

 


Ανατολικά της παραλίας των Ανωγείων στο Μεραμπέλο Λασιθίου και λίγο πριν φθάσουμε στο ερειπωμένο Μετόχι της Αργυρής συναντάμε μια εντυπωσιακή ανοικτή δεξαμενή νερού.


Από μακριά λόγω της οικοδόμησης της με τοπική πέτρα μετά βίας ξεχωρίζει από το γεμάτο πέτρες τοπίο, όταν όμως πλησιάσεις εντυπωσιάζεσαι από το μέγεθος και την ωραία κατασκευή της.


Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μιχάλης Βιδάλης ανήκει στην οικογένεια του και πλέον δεν χρησιμοποιείται.




Βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα, πάνω στην ακτή. Έχει κτιστεί εξολοκλήρου από πέτρα και έχει επενδυθεί με άριστης ποιότητας κονίαμα, απ’ αυτά που έφτιαχναν οι Κρητικοί στο παρελθόν κι ήταν αθάνατα.


Ξεχωρίζει ακόμα ένα τμήμα από τον επίσης πετρόκτιστο ανοικτό αγωγό που οδηγούσε το νερό μέσα στη δεξαμενή αλλά και η στρογγυλή βάση, στο εσωτερικό της, όπου κατακάθιζε η λάσπη κι άλλα φερτά υλικά κατά την πτώση του νερού.


Στην άκρη της δεξαμενής μια στενή σκάλα οδηγούσε μέσα σε αυτή ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες της να την καθαρίζουν και να τη φροντίζουν.


Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι γυρεύει μια τόσο μεγάλη κατασκευή σε αυτό το άγονο και έρημο τοπίο;




Πριν χρόνια δεν ήταν έτσι αυτός ο τόπος. Λίγο πιο πάνω υπήρχε ένα Μετόχι όπου ζούσαν άνθρωποι και με πολύ κόπο καλλιεργούσαν τη γη που σήμερα μοιάζει άγονη.


Αν και δίπλα στη θάλασσα σε όλη την ακτογραμμή υπήρχαν περβόλια, κήποι και σπαρτά. Λίγο πιο πάνω καλλιεργούσαν αμπέλια. Είχαν φτιάξει δεξαμενές μικρές και μεγάλες καθώς και πηγάδια όπου μάζευαν μέχρι την τελευταία πολύτιμη στάλα νερού για να ποτίζουν τη γη τους και να καλύπτουν τις ανάγκες τους όσοι ζούσαν εκεί, μόνιμα ή εποχιακά.








 

 

Σελίδες