Το Φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι με το εντυπωσιακό ανάγλυφο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Το Φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι με το εντυπωσιακό ανάγλυφο

 

Το φαράγγι των Πλατανίων ανοίγεται ακριβώς πάνω από το χωριό του οποίου φέρει το όνομα στο Αμάρι Ρεθύμνου.


Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης, γεμάτο πράσινο, τεράστια βράχια, χρώματα, σπηλαιώσεις και νερά.


Η αφετηρία του βρίσκεται μέσα στα Πλτανάνια, τον οικισμό, όπου ειδική σήμανση υποδεικνύει το που θα πρέπει να κινηθεί όποιος θελήσει να το διασχίσει.


Βέβαια ένα μεγάλο κομμάτι του προσφέρεται για πεζοπορία στο πλάι κι όχι μέσα στο φαράγγι καθώς είναι απόκρημνο και μπορούν να το διασχίσουν μόνο άτομα που χρησιμοποιούν τεχνικό εξοπλισμό.


Η πορεία σχεδόν στο σύνολο της είναι ανηφορική και μάλιστα σε κάποια σημεία με μεγάλη κλίση και εκτεθειμένη. Ωστόσο είναι ευτύχημα το ότι έχουν τοποθετηθεί προστατευτικά από ξύλο κι έτσι όπου ο κίνδυνος πτώσης είναι μεγάλος παρέχεται ασφάλεια στον περιπατητή.


Στο ξεκίνημα της πορείας κυριαρχούν οι πανύψηλες, γηραιές ελιές αλλά στη συνέχεια έχουμε κυριαρχία της βελανιδιάς.


Οι βράχοι του φαραγγιού μαγεύουν με τους τεράστιους όγκους και τα χρώματα τους ενώ σε ένα σημείο της διαδρομής δημιουργούν κι ένα ιδιότυπο, όμορφο γεφύρι.


Ένα μικρό οροπέδιο σχηματίζεται εκεί που τελειώνουν τα περάσματα από βράχους ενώ αμέσως μετά συναντάμε το σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου, σε υψόμετρο 810 μέτρων.


Στη διαδρομή μπορεί να δει κανείς κάθε λογής πουλιά, κυρίως όμως όρνια, που φωλιάζουν στους βράχους, κι επίσης γεράκια κα αγριοπερίστερα. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις σχηματίζονται στο εσωτερικό του φαραγγιού καταρράκτες ενώ η βοή του τρεχούμενου νερού που μετατρέπεται σε ποτάμι είναι μοναδική.


Μετά το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου η επιστροφή στα Πλατάνια μπορεί να γίνει είτε από την ίδια διαδρομή είτε ακολουθώντας μονοπάτι επιστρέφοντας στο οροπέδιο. Αυτό οδηγεί σε αγροτικό δρόμο και μετά στο χωριό.


Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 4,4 χιλιόμετρα με επιστροφή από το φαράγγι ή 4,7 χιλιόμετρα με επιστροφή από τον αγροτικό δρόμο.


Δείτε επίσης:


Οι καταρράκτες στο Φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι Ρεθύμνου



Στο βάθος το χωριό Πλατάνια

Μια όμορφη φυσική γέφυρα 





Το σπηλαιώδες εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου


Στο ξεκίνημα τα γηραιά δέντρα ελιάς μοιάζουν με γλυπτά


Σελίδες