Οι καταρράκτες στο Φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Οι καταρράκτες στο Φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι Ρεθύμνου

 


Στο όμορφο και εντυπωσιακό, λόγω του αναγλύφου του, φαράγγι των Πλατανιών στο Αμάρι Ρεθύμνου δημιουργούνται, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πολλοί και διαφόρων μεγεθών καταρράκτες.


Οι έντονες βροχοπτώσεις και κυρίως οι χιονοπτώσεις στις κορυφές που δεσπόζουν πίσω από το φαράγγι, το οποίο ανοίγεται νοτιοδυτικά του Ψηλορειτη, το ενισχύουν με μεγάλες ποσότητες νερού που βρίσκει το δρόμο του σχηματίζοντας στα βραχώδη σημεία καταρράκτες.




Βέβαια οι πιο εντυπωσιακοί και μεγάλοι σε ύψος βρίσκονται μέσα στο τμήμα του φαραγγιού που δεν μπορεί ο καθένας να διασχίσει γιατί χρειάζεται τεχνικά μέσα, κι όχι απλή πεζοπορία.


Φέτος πάντως το νερό είναι αρκετό για να δουν καταρράκτες κι όσοι κινούνται στο κομμάτι του φαραγγιού που έχει διαμορφωθεί στο πλάι του και καταλήγει σε μικρό οροπέδιο που οδηγεί στο ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου.




Στον ανοικτό χώρο του Οροπεδίου, πάνω σε βράχο, στα ανατολικά, βλέπουμε έναν αρκετά μεγάλο καταρράκτη που στο τελείωμα του δημιουργεί νεροκουρτίνα.


Κάτω από τον καταρράκτη υπάρχει μια μεγάλη βραχοσκεπή που ουσιαστικά λειτουργεί ως μαντρί για βοσκό της περιοχής.


Μικρότερους καταρράκτες συναντάμε και πιο κάτω μέχρι που το νερό χάνεται στο απόκρημνο τμήμα του φαραγγιού όπου ακούς μόνη την βοή του, καθώς χύνεται ορμητικό, χωρίς όμως να το βλέπεις.









Σελίδες