Φάμπρικα Ανωγειανάκη στην Αγία Τριάδα-Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση της (ΦΩΤΟ) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Φάμπρικα Ανωγειανάκη στην Αγία Τριάδα-Άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση της (ΦΩΤΟ)

 


Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και φθοράς το διατηρητέο κτίριο της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, στην Αγία Τριάδα, στην καρδιά του Ηρακλείου, φαίνεται πως παίρνει το δρόμο της αξιοποίησης στην πράξη.


Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο Ηρακλείου, εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την μελέτη αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου το οποίο περιήλθε στην κατοχή του το 2019.


Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό κατακύρωσης της επιτροπής του διαγωνισμού για την ανάθεση εκτέλεσης της μελέτης που αφορά την αποκατάσταση-επαναχρήση της Φάμπρικας Ανωγειανάκη, ύψους 341.550 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία.


Το κτίριο που στην πραγματικότητα αποτελεί δυο κτίσματα, εργοστάσιο και κατοικία, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βαλέστρας, Σαββαθιανών και Μελιδώνη, στην Αγία Τριάδα.


Τον Αύγουστο του 2019 είχε υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, με σκοπό να γίνει μελέτη και το κτίριο να μετατραπεί σε Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής.


Εκεί προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να λειτουργήσουν σχολές κατασκευής και επιδιόρθωσης παραδοσιακών μουσικών οργάνων, θα διεξάγονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ θα φιλοξενηθεί και η σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων του Ross Daly, μετά από προσφορά του ίδιου του καλλιτέχνη.


Η ιστορία της φάμπρικας


Το κτιριακό συγκρότημα ανήκε, αρχικά, σε Οθωμανούς κι εκεί  λειτουργούσαν ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο και δύο βυρσοδεψεία.Στο χώρο υπήρχαν μάλιστα, για τις ανάγκες των συγκεκιρμένων βιοτεχνικών μονάδων, που χρειάζονται αρκετό νερό, τέσσερα πηγάδια.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το κτίριο πέρασε  στην υπηρεσία ανταλλάξιμων και στη συνέχεια η διαχείρισή του δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα.Από αυτήν το αγόρασε ο Γεώργιος Βογιατζάκης και στη συνέχεια ο Ανδρέας Ανωγειανάκης, με το όνομα του οποίου συνδέθηκε.

Η φάμπρικα Ανωγειανάκη ήταν ενεργή ως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οπότε όσο κι αν ακούγεται παράξενο λειτουργούσε ως το μοναδικό ελαιοτριβείο μέσα στην παλιά πόλη του Ηρακλείου.Δίπλα ακριβώς βρισκόταν το σπίτι όπου ζούσε ο ιδιοκτήτης της φάμπρικας με την οικογένεια του.

Όταν έπαψε να λειτουργεί ως φάμπρικα άρχισε σταδιακά η φθορά και η εγκατάλειψη του κτιρίου.Ίσως να είχε γκρεμιστεί και αυτό, όπως τόσα άλλα, αν το 2011 με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 174/27-06-2011 δεν είχε χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΚΑ ως διατηρητέο, μαζί με άλλα 25 κτίρια της περιοχής.

 






Το εργοστάσιο στο εσωτερικό του


Η κατοικία 


Σελίδες