Ο ναός των Εισοδίων της Παναγίας στα Σκουλούφια Ρεθύμνου-Ο ιδιαίτερος τάφος στο εσωτερικό του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο ναός των Εισοδίων της Παναγίας στα Σκουλούφια Ρεθύμνου-Ο ιδιαίτερος τάφος στο εσωτερικό του

 


Έξω από τα Σκουλούφια Ρεθύμνου, στην θέση Κουμαρέ, και μέσα στο κοιμητήριο τους συναντάμε έναν ακόμα από τους πολλούς ναούς που οι κάτοικοι του οικισμού έχουν αφιερώσει στην Παναγία.Ο συγκεκριμένος τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου.


Ακριβή χρόνο κτίσης δε γνωρίζουμε και σε αυτό δεν βοηθούν οι αρκετές όπως φαίνεται ανακαινιστικές προσπάθειες που έχουν γίνει στο κτίσμα δίνοντας του μια μορφή κάπως ιδιαίτερη.


Εντύπωση ωστόσο, όταν κανείς περάσει στο εσωτερικό του, προκαλεί ένας τάφος ακριβώς μπροστά στην Ωραία Πύλη του Ιερού Βήματος.




Ο τάφος καλύπτεται με λαξευμένη πλάκα στην κορυφή της οποίας σχηματίζεται μια νεκροκεφαλή με κόκαλα ενώ στο μέσο της φέρει σχέδιο λιθανάγλυφο που παραπέμπει σε οικόσημο και στην Βενετοκρατία. Μικρά λιθανάγλυφα σχέδια υπάρχουν και στα τέσσερα άκρα του.


Διακρίνονται και κάποια γράμματα τόσο δίπλα στη νεκροκεφαλή όσο και χαμηλότερα, τα οποία δυστυχώς έχουν σχεδόν σβηστεί από τα χρόνια και τη χρήση του ναού.




Έτσι δε γνωρίζουμε ποιος έχει ταφεί εκεί, πράγμα που θα βοηθούσε ίσως και στην χρονολόγηση της εκκλησίας.


Δεν αποκλείεται να συνδέεται ο τάφος με τη Μονή Αρκαδίου στην οποία ανήκει το κτίσμα. Πιθανή είναι και η εκδοχή να έχει ταφεί μέλος κάποιας σημαντικής οικογένειας του χωριού καθώς υπήρχε η παράδοση στα Σκουλούφια, κατά την βυζαντινή περίοδο, κάθε οικογένεια να έχει τη δική της εκκλησία.


Το εσωτερικό του ναού πάντως δεν φέρει τοιχογραφίες ή κάποια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια, πλην των δυο σφενδονίων.Το τέμπλο και οι εικόνες είναι μεταγενέστερα της Βενετοκρατίας.









Σελίδες