Το γερμανικό πολυβολείο-αποθήκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Κακό Όρος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Το γερμανικό πολυβολείο-αποθήκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο Κακό Όρος



Είναι μια από τις πολλές κατασκευές που έκαναν οι Γερμανοί κατακτητές συνθέτοντας την πρώτη γραμμή άμυνας στη βόρεια παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πολυβολείο-καταφύγιο-αποθήκη πολεμικού υλικού των φωτογραφιών του e-storieskritis βρίσκεται επί της παλιάς Εθνικής Οδού στο Κακό Όρος σε μικρή απόσταση από την Αμνισό.

Είναι λαξευμένο σε σκληρό βράχο με κομπρεσέρ από τους Γερμανούς κι όχι αποτέλεσμα αγγαρείας. Στην περίπτωση του χρειαζόταν καλός χειρισμός μηχανημάτων για να κατασκευαστεί και σε κάτι τέτοιο τον πρώτο λόγο είχαν οι ίδιοι κι όχι ο ντόπιος ανδρικός πληθυσμός που στρατολογούσαν σε ανάλογα έργα σε περιοχές με χώμα.

Η κατασκευή αυτή, που το μήκος της δεν ξεπερνά τα πενήντα μέτρα, διαθέτει ωστόσο αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους για τα πυρομαχικά τους μια και η βασική χρήση της φέρεται να ήταν ως πολυβολείο. Εξάλλου το σημείο όπου κατασκευάστηκε έχει άπλετη θέα προς τη θάλασσα και ευνοούσε αυτή τη χρήση.

Φαίνεται από την εικόνα που παρουσιάζει, με τα αμέτρητα σκουπίδια στο εσωτερικό του, να έχει περάσει, στη μετά Γερμανών εποχή,από χρήσεις στάβλου για ζώα, αποθήκης αλλά και καταλύματος για άστεγους.

Σε μερικά σημεία του πέρα από τη λάξευση στο βράχο παρατηρούμε και ενίσχυση με τσιμέντο και τούβλα. Διαθέτει  δύο εισόδους-εξόδους με κατεύθυνση προς τη θάλασσα.

Σήμερα ο χώρος, όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των αμυντικών και λοιπών έργων που μας άφησε «κληρονομιά» ο φονικός Β Παγκόσμιος Πόλεμος, είναι εγκαταλελειμμένος.


Η λογική της αξιοποίησης τέτοιων κατασκευών για επισκέψεις ντόπιων και ξένων τουριστών δεν έχει βρει οπαδούς στην Κρήτη, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου έχουμε ανάλογες μνήμες και έργα. Ο δε ρόλος τους στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη βιωματική μάθηση της ιστορίας είναι ανύπαρκτος, παρότι θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα θετικός και ουσιαστικός. 



Η πρώτη και μεγαλύτερη είσοδος- έξοδος του

Μπαίνοντας στη λάξευση διαμορφώνεται μια πρώτη αίθουσα, ικανοποιητικού μεγέθους


Το τούνελ δεν είναι μεγάλο όμως έχει ανοίγματα αποθηκευτικά δεξιά του κατά κύριο λόγο


Σήμερα τα σκουπίδια στο εσωτερικό του πολυβολείου είναι αμέτρητα 





Η δεύτερη είσοδος-έξοδος του

Σελίδες