Βλαχιανά: Ο μικρός ξεχασμένος οικισμός του Ηρακλείου και η σχέση του με το Δασκαλογιάννη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Βλαχιανά: Ο μικρός ξεχασμένος οικισμός του Ηρακλείου και η σχέση του με το Δασκαλογιάννη

 


Τα Βλαχιανά είναι ένας μικρός ξεχασμένος οικισμός του Ηρακλείου, πολύ κοντά στην Αυγενική, κτισμένος πάνω σε μικρό ύψωμα με εντυπωσιακή θέα.


Είναι περισσότερο γνωστός για το βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ωστόσο είναι ένας προορισμός που παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, λόγω της ιστορίας του.




Τα Βλαχιανά ίδρυσε ο Γεώργιος Βλάχος, ένας από τους σημαντικούς αγωνιστές της κρητικής επανάστασης που στάθηκε στο πλευρό του Δασκαλογιάννη.


Μάλιστα στον οικισμό βλέπουμε ένα από τα παλιότερα κτίσματα του, ένα όμορφο ανακαινισμένο αρχοντικό, να φέρει το όνομα του, σε υπενθύμιση αυτής της σχέσης.


Ο οικισμός Βλαχιανά απαντάται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1881, όχι ωστόσο ως αυτοτελής κοινότητα, προφανώς λόγω του μικρού πληθυσμού τους.




Πως προέκυψε όμως αυτός ο μικρός οικισμός;


Ο Δασκαλογιάννης, που το όνομα του ήταν Ιωάννης Βλάχος, καθώς η οικογένεια του είχε αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με την περιοχή της Μολδοβλαχίας, ήταν εκείνος που στην προσπάθεια αποτίναξης του τουρκικού ζυγού από την Κρήτη βρήκε και στρατολόγησε Έλληνες Σφακιανούς, που ζούσαν στη Βλαχία (περιοχή της Ρουμανίας).


Μαζί τους μπήκε στο πεδίο της μάχης το Μάρτιο του 1770 που δυστυχώς δεν ήταν νικηφόρα και οδήγησε στη σύλληψη και τη θανάτωση, με φρικτό τρόπο, του Δασκαλογιάννη.


Οι σύντροφοι του από τη Βλαχία συνελήφθησαν όμως μια μεγάλη ομάδα εξ αυτών κατάφερε να δραπετεύσει.


Ανάμεσα τους ο Γεώργιος Βλάχος και ο αδελφός του Νίκος. Τα δυο αδέλφια, στη συνέχεια, βρήκαν, στην περιοχή όπου σήμερα συναντάμε τα Βλαχιανά, το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Κρήτη.


Στα Βλαχιανά στις μέρες μας, εκτός από το ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και το Αρχοντικό Δασκαλογιάννη, βλέπουμε μια ταβέρνα και λιγοστά ερειπωμένα κτίσματα που θυμίζουν πως κάποτε εκεί υπήρχε ζωή και μάλιστα με επαναστατικό παρελθόν.








Σελίδες