Αδίαντος ή Κόμη της Αφροδίτης: Έδινε λύσεις στο παρελθόν σε προβλήματα πιτυρίδας και τριχόπτωσης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Αδίαντος ή Κόμη της Αφροδίτης: Έδινε λύσεις στο παρελθόν σε προβλήματα πιτυρίδας και τριχόπτωσης

 

 


Ο αδίαντος ή Κόμη της Αφροδίτης είναι ένα φυτό που συναντάμε κοντά σε πηγές, σε πηγάδια, παλιές στέρνες, εισόδους υγρών σπηλαίων και γενικότερα σε σημεία με νερό.


Η λατινική ονομασία του φυτού είναι Adiantum capillus-veneris (Αδίαντο, κόμη της Αφροδίτης).Ωστόσο μπορούμε να το βρούμε και με πολλές άλλες λαικές ονομασίες όπως πολυτρίχι, μαλλόχορτο, καλίτριχον, πηγαδόχορτο, ψαλλιδόχορτο και βροντοτρίχι.


Στην πραγματικότητα είναι είδος φτέρης που όμως σε ύψος συνήθως δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά.


Κάποιες από τις ονομασίες τους μαρτυρούν τη χρήση του καθώς παλιότερα το αξιοποιούσαν για να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση και την πιτυρίδα.


Όμως στη λαϊκή ιατρική φέρεται να το χρησιμοποιούνταν και σε κρυολογήματα αλλά και στο άσθμα.




Η ονομασία του Αδίαντο, δηλαδή αυτό που δεν πιάνει υγρασία δεν μουσκεύει, σχετίζεται με την ιδιότητα του να μην επηρεάζεται από το νερό που μπορεί να πέφτει επάνω του μια και αυτό παραμένει στεγνό. Γι αυτό και η λατινική του ονομασία Capillus-Veneris, δηλαδή κόμη της Αφροδίτης, η οποία θεά, λέει ο μύθος πως, αναδύθηκε από τα κύματα με στεγνά μαλλιά.


Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν από γνωστούς γιατρούς για την καταπολέμηση του άσθματος αλλά και σε κρυολογήματα.Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο το χρησιμοποιούσαν όταν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την πιτυρίδα και την αλωπεκία.


Στην Κρήτη οι γυναίκες έπιναν αφέψημα του όταν είχαν πρόβλημα δυσμηνόρροιας.




Σελίδες