Παπαγιαννάδες: Το αμφιθεατρικά κτισμένο όμορφο χωριό της Σητείας με το φημισμένο λάδι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Παπαγιαννάδες: Το αμφιθεατρικά κτισμένο όμορφο χωριό της Σητείας με το φημισμένο λάδι

 


Οι Παπαγιαννάδες ή Παπαγιαννάδω, καθώς η ονομασία του προέρχεται από τους πρώτους οικιστές του, είναι ένα αμφιθεατρικά κτισμένο όμορφο χωριό της Σητείας.Ορεινό και βραχώδες ωστόσο φημίζεται για το ποιοτικό ελαιόλαδο που παράγει.


Παρότι η ιστορία του φέρεται να ξεκινά από τη μινωική περίοδο πρώτη φορά συναντάμε τους Παπαγιαννάδες στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834, όπου αναφέρεται ως Papa-Jannadho με 8 χριστιανικές οικογένειες.


Η ονομασία του χωριού, σύμφωνα με το Στέργιο Σπανάκη, απαντάται διαφορετική σχεδόν σε κάθε απογραφή έκτοτε. Το βλέπουμε να γράφεται  Παπαγιαννάδο, Παπαγιαννάδω, Παπαγιαννάδων, Παπαγιαννάδοι, Παπαγιαννάδα, μέχρι που το 1940 καθιερώνεται το  Παπ(π)γιαννάδες, ονομασία που με βεβαιότητα προκύπτει από το επώνυμο των οικιστών του.



Στο ύψωμα Άη Λιας, σε υψόμετρο 440 μέτρων, υπήρχε ιερό κορυφής για τη λατρεία αρχαίας θεότητας ενώ στη θέση Μοναστηράκι εντοπίστηκαν λείψανα μινωικού οικισμού.


Τη ενετική του παρουσία επιβεβαιώνει η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία φέρει κτητορική επιγραφή με τα έτη 1363-1364.


Σύμφωνα με τον Gerola, μέρος της επιγραφής γράφει: «του Παριλίου και Σοφρονίας μοναχής της σηνοδίας αυτών...επί της βασιλείας Ιωάννου του Παλαιολόγου και Ανδρόνικου του ειού αυτού Έτος ςΩΟΒ».


Στην άκρη του οικισμού υπάρχει ανέγγιχτη μια παλιά φάμπρικα παραγωγής ελαιολάδου. Το εσωτερικό της διατηρείται ανέπαφο από τότε που σταμάτησε να λειτουργεί κι έχει ενδιαφέρον να την επισκεφθεί κάποιος, αν και δεν λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Ανηφορίζοντας προς τον οικισμό συναντάμε και μια κρήνη που κάποτε υπήρξε το επίκεντρο επαφών των κατοίκων αφού από εκεί αντλούσαν το νερό για τη λάτρα των σπιτιών τους ποτίζοντας παράλληλα τα ζώα τους.


Οι Παπαγιαννάδες είναι ένα τυπικό σητειακό χωριό, με στενά δρομάκια, λουλουδιασμένες αυλές, πρόσχαρους, δραστήριους και φιλόξενους ανθρώπους.Από το σημείο που είναι κτισμένοι αντικρίζει κανείς απέραντους ελαιώνες για τους οποίους εξάλλου φημίζεται η περιοχή. 


Δείτε επίσης:


Η εντυπωσιακή κρήνη στους Παπαγιαννάδες Σητείας


Η φάμπρικα των Παπαγιαννάδων στη Σητεία-Έμεινε άθικτη από την ημέρα που έκλεισε


Παπαγιαννάδες Σητείας: Το σπίτι με τις πανέμορφες ντάλιες








Σελίδες