Ο Φάρος στην Άμπελο της Γαύδου με τα μαγικά ηλιοβασιλέματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Ο Φάρος στην Άμπελο της Γαύδου με τα μαγικά ηλιοβασιλέματα

 


Λίγο πριν φθάσουμε στον οικισμό της Αμπέλου στη Γαύδο, πάνω σε ύψωμα, βλέπουμε τον περίφημο φάρο της Γαύδου.


Είναι από τα σημεία που όποιος βρεθεί στο νησί αξίζει να επισκεφθεί, όχι μόνο γιατί ο φάρος είναι ανοικτός για το κοινό αλλά κι επειδή μπροστά απ αυτόν μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα.


Ήταν το 1880 όταν η γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών Φάρων, σε υψόμετρο 360 μέτρων, κατασκεύασε το πρώτο περιστρεφόμενο φάρο στο σημείο αυτό για διευκόλυνση των διερχόμενων πλοίων.


Ήταν ένας ισχυρός φάρος λευκών αναλαμπών, ανά κάθε λεπτό, οι οποίες με αίθριο καιρό φαίνονταν από απόσταση 42 μιλίων όμως όταν υπήρχε η  παραμικρή ατμοσφαιρική διατάραξη τα σύννεφα απέκρυπταν τελείως τον φάρο.


Εκείνος ο πρώτος  φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο και φυτίλι, ενώ σε ορατότητα και κατασκευή ήταν ο δεύτερος μετά από αυτόν της Γης του Πυρός.


Απασχολούσε γύρω στα 10 άτομα, επιστάτες και φαροφύλακες που είχαν φτιάξει κτίσματα γύρω από τον φάρο, τα οποία χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκες καυσίμων αλλά και για τη διαμονή τους.


Κατά τη γερμανική επίθεση, το Μάιο του 1942 στο νησί, οι Γερμανοί βομβάρδισαν το φάρο. Τα καύσιμα που υπήρχαν στις αποθήκες πήραν φωτιά κι έτσι καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του.


Ο φάρος στην Τρυπητή που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε


Προς αντικατάσταση εκείνου του φάρου κατασκευάσθηκε άλλος στο Νοτιοανατολικό ακρωτήρι της Γαύδου, στην Τρυπητή.


Αυτός λειτουργούσε, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, με αυτόματο σπινθήρα.Το 1989-1990 στο ίδιο σημείο κατασκευάστηκε άλλος φάρος, πιο σύγχρονος, με φωτοβολταϊκά στοιχεία.


Ο φάρος που είναι σε χρήση σήμερα στην Τρυπητή


Τι έγινε όμως μετά την ανατίναξη του ο πρώτος φάρος κοντά στην Άμπελο;


Μετά το 2000 έγινε μελέτη ανακατασκευής του με αναστήλωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία μικρού μουσείου στο εσωτερικό του. Επίσης η μελέτη προέβλεπε την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και τη λειτουργία μετεωρολογικού σταθμού.


Έτσι σήμερα επισκεπτόμενοι το σημείο βλέπουμε ένα φάρο-μουσείο με αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, ενώ έξω απ αυτόν λειτουργεί καφετέρια για όλους εκείνους που πηγαίνουν εκεί προκειμένου να απολαύσουν το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και να δουν πως είναι το εσωτερικό ενός φάρου.

 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το faroi.com)
















Σελίδες