Το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπου στις Άνω Ασίτες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπου στις Άνω Ασίτες

 


Τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο περνάει από τους οικισμούς Κεράσια και Βενεράτο και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία, αποτελεί το μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπου.


Βρίσκεται νότια του οικισμού των Άνω Ασιτών στο Ηράκλειο και πήρε το όνομα του από το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπου που κτίστηκε στη βάση βραχοσκεπής έχοντας μάλιστα το Ιερό του κατασκευασμένο έτσι ώστε να εφάπτεται σε αυτήν δίνοντας του ένα χαρακτήρα σχεδόν ημισπηλαιώδη.


Μέσα στο φαράγγι κυλά ρέμα κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν βέβαια η βροχή είναι πλούσια, και μάλιστα με σωληνώσεις, που βλέπουμε στο άκρο του, συγκεντρώνεται το νερό προκειμένου να μεταφερθεί σε χωριά της περιοχής.




Το φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπου χαρακτηρίζουν τα ψηλά και γεμάτα μικρές σπηλιές τοιχώματα, που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με τα χρώματα και τα σχήματα που η φύση τους έχει χαρίσει. Πλούσια είναι και η βλάστηση στο εσωτερικό του με τα δέντρα, τους θάμνους και τα αρωματικά φυτά να χρωματίζονται ανάλογα με τις εναλλαγές των εποχών μετατρέποντας το φαράγγι σε πίνακα ζωγραφικής.


Στα άκρα του υπάρχει ημιδιαμορφωμένο μονοπάτι για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το περπάτημα στο εσωτερικό του καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν υπάρχει ωστόσο σήμανση οπότε χρειάζεται λίγη προσοχή ενώ γενικότερα το ανάγλυφο του απαιτεί προσοχή.











Σελίδες