Ο ερειπωμένος ναός του Αστράτηγου στα Σκουλούφια Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ο ερειπωμένος ναός του Αστράτηγου στα Σκουλούφια Ρεθύμνου

 


Στα Σκουλούφια Ρεθύμνου και στο ανατολικό τμήμα του οικισμού σώζεται σε ερειπώδη κατάσταση ο μονόχωρος και καμαροσκεπής ναός του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, του Αστράτηγου όπως τον λένε οι ντόπιοι.


Βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο από το δρόμο κοντά σε μια αιωνόβια δρυ.Ο κισσός έχει αγκαλιάσει το κτίσμα σφικτά και προστατευτικά λες και θέλει να περισώσει ότι έχει κατάφερε μέχρι σήμερα να παραμείνει όρθιο χωρίς να καταρρεύσει.




Με σιδερένιες υποστηλώσεις προσπαθούν και οι κάτοικοι να συγκρατήσουν τμήμα της στέγης του, καθώς το υπόλοιπο έχει καταπέσει, όπως και το κομμάτι του κτίσματος πίσω από το Ιερό Βήμα.


Διατηρούνται ακέραιοι οι υπόλοιποι τοίχοι του με τον βόρειο να ξεχωρίζει καθώς φιλοξενεί το μοναδικό, και εντυπωσιακό, παράθυρο καθώς και την πόρτα του ναού.




Σε ότι αφορά τη χρονολόγηση του κτίσματος θα πρέπει να πούμε πως το ενετικό παρελθόν του οικισμού βοηθά στο να προσδιοριστεί εκείνη την περίοδο η ανέγερση του.


Εσωτερικά δεν φέρει ίχνη τοιχογραφιών όμως δεν αποκλείεται αν υπήρχαν να χάθηκαν από εργασίες ανακαινιστικές που έγιναν πριν η φθορά φωλιάσει για τα καλά στο ναό του Αστράτηγου.


Οι πιστοί πάντως στα Σκουλούφια, παρά την κακή κατάσταση του κτίσματος, εξακολουθούν να τιμούν τον Μιχαήλ Αρχάγγελο, όπως φαίνεται στην εσοχή όπου έχουν τοποθετήσει διάφορες εικόνες και λάδι για το καντήλι του.


Όπως φαίνεται από το δρόμο




Αφημένο στο εσωτερικό του ναού, φαίνεται μάλλον να στόλιζε το άνοιγμα του αγιοθύριδου


Σελίδες