Το παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Λιθίνες: Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Λιθίνες: Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο

 


Ανάμεσα στο πολλά και ωραία σημεία που μπορεί κανείς να θαυμάσει στις Λιθίνες Σητείας είναι το παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.


Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς θεωρείται πολύ ενδιαφέρον κτίσμα του 1920 και αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής έχοντας συνδεθεί αναπόσπαστα με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής.


Το κτήριο του παλιού Δημοτικού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Λιθινών, είναι περίβλεπτο και δεσπόζει στον γύρω χώρο.


Κατασκευάστηκε γύρω στο 1920 και χρησιμοποιήθηκε ήδη από το 1923 ως το σχολείο της ευρύτερης περιοχής.


Η αρχιτέκτων-αρχαιολόγος Χρυσούλα Τζομπανάκη, το είχε περιγράψει ως εξής: "Είναι ισόγειο, λιθόκτιστο με εμβαδόν περίπου 250 τ.μ. και έχει σε κάτοψη σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.




Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης: τα δύο ακραία τμήματα είναι προωθημένα και στεγάζονται με τετράρριχτες κεραμοσκεπείς στέγες, ενώ το μεσαίο διαμορφώνεται σε εσοχή, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται για δύο ανεξάρτητα κτήρια τα οποία ενοποιούνται με το μεσαίο τμήμα.


Αυστηροί άξονες συμμετρίας διέπουν την αρχιτεκτονική σύνθεση, ενώ οι γωνίες τονίζονται με εμφανείς ισόδομους γωνιόλιθους".


Σήμερα που τα μικρά παιδιά λιγόστεψαν πολύ και το Σχολείο δεν μπορούσε να συνεχίσει να επιτελεί το λόγο ύπαρξης του άλλαξε η χρήση του και στεγάζει το πνευματικό κέντρο του χωριού.


Εξάλλου στις Λιθίνες λειτουργεί ένας πολύ δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1979, και οργανώνει πολλές δράσεις για τους κατοίκους και το ίδιο το χωριό προσπαθώντας να το διατηρεί ζωντανό και όμορφο.


Στο πλαίσιο αυτό συντηρείται καλά και το παλιό Δημοτικό Σχολείο παραμένονας  στολίδι για τις Λιθίνες, φορτωμένο με μνήμες.  

Σελίδες