Το πολυβολείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από την παραλία Καλυβάκι στον Αποκόρωνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Το πολυβολείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από την παραλία Καλυβάκι στον Αποκόρωνα

 


Αριστερά της παραλίας Καλυβάκι, στον Αποκόρωνα Χανίων, πάνω στο μικρό ύψωμα, με θέα προς την ακτή αλλά και τη θάλασσα της Γεωργιούπολης, ξεχωρίζει ένα πετρόκτιστο πολυβολείο του Β Παγκοσμίου Πολέμου.


Είναι ένα από τα δυο που συναντάμε στην ίδια περιοχή, καθώς μερικές δεκάδες μέτρα πιο πάνω βρίσκεται ένα πολύ μεγαλύτερο, με παράλληλη χρήση ως αποθήκη και οχυρό, με σκαμμένο τούνελ στο οποίο οδηγούν σκαλοπάτια.


Το μικρό πολυβολείο στο Καλυβάκι διαθέτει δυο εισόδους εξόδους με καλό οπτικό πεδίο και δυο μικρότερους εσωτερικούς χώρους-δωμάτια που οι σύγχρονοι επισκέπτες της περιοχής έχουν φροντίσει να γεμίσουν με σκουπίδια γκράφιτι ακόμα και νεκρά ζώα.




Αν και κατασκευασμένο με πέτρα φέρει ενίσχυση από μπετόν. Η είσοδος, με κατεύθυνση προς τον κόλπο της Γεωργιούπολης, ήταν προφανώς εκείνη όπου είχαν στηθεί τα πολυβόλα των Γερμανών καθώς, πέραν του οτι είναι ευμεγέθης, διαθέτει εξωτερικά και μικρό περίβολο.


Η ευρύτερη περιοχή στη διάρκεια του πολέμου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο γι αυτό και δημιουργήθηκαν δομές άμυνας και επίθεσης.


Είναι ωστόσο λυπηρό το ότι σήμερα αυτά τα καταφύγια και πολυβολεία αφήνονται να καταστραφούν, χωρίς συντήρηση, και μέριμνα για τη διάσωση και διατήρηση τους ως μνημεία της ιστορίας του τόπου. Δεν είναι μόνο ο βανδαλισμός τους που μαρτυρά εγκατάλειψη, είναι και το οτι δεν έχει καθαριστεί, από θάμνους και ξερόχορτα, το μονοπάτι που οδηγεί ως εκεί. Είναι που δεν υπάρχει μια πινακίδα να εξηγεί τι κτίσμα είναι αυτό.


Δείτε επίσης:


Παραλία Καλυβάκι στη Γεωργιούπολη-Βουτιά στα πιο δροσερά νερά

 






 

Σελίδες