Ασφένδου Σφακίων: Ένα πλουμιστό υφαντό αληθινό έργο τέχνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ασφένδου Σφακίων: Ένα πλουμιστό υφαντό αληθινό έργο τέχνης

 


Ένα υφαντό έργο τέχνης μπορεί να θαυμάσει όποιος βρεθεί στο καφενείο Βενάκη στο Ασφένδου Σφακίων.


Μαγνητίζει το βλέμμα με το που θα πατήσει κάποιος το πόδι του στο χώρο καθώς ο ιδιοκτήτης του καφενείου έχει φροντίσει να το τοποθετήσει στην πιο περίοπτη θέση ως πίνακα ζωγραφικής.


Και πως θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά με ένα τέτοιο υφαντό δημιούργημα που μοιάζει σαν την άνοιξη αποτυπωμένη με νήματα και χρώματα.




Όπως μας ενημέρωσε ο Ευτύχης Τζιρτζιλάκης, το συγκεκριμένο υφαντό με το έντονο κόκκινο χρώμα και τις ολάνθιστες πλουμιστές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν πουλιά, είναι φτιαγμένο με τη γαζιαστή (γαζωτή) τεχνική, μια τεχνική ύφανσης πολύ διαδεδομένη στα Σφακιά στις αρχές του 20ου αιώνα.


Με βάση αυτή την τεχνική το κέντημα γίνεται την ώρα της ύφανσης με την υφάντρα να περνά διαγώνια την χρωματιστή κλωστή πάνω από το υφάδι.


Μάλιστα η γυναίκα που δημιούργησε το συγκεκριμένο υφαντό φρόντισε να το στολίσει και με δεσιές περίτεχνες και πολύχρωμες στο τελείωμα του ολοκληρώνοντας έτσι ένα δημιούργημα μεγάλης αισθητικής αξίας, πέρα από την πρακτική χρήση του.

 


Σελίδες