Το ρωμαϊκό Λουτρό της Βασίλισσας στο Ίνι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Το ρωμαϊκό Λουτρό της Βασίλισσας στο Ίνι

 


Στο Ίνι, της πρώην επαρχίας Μονοφατσίου, συναντάμε ένα σημαντικό ρωμαϊκό έργο συγκέντρωσης, διάθεσης και αξιοποίησης του νερού που διαθέτει άφθονο η ευρύτερη περιοχή.


Πρόκειται για το υδραγωγείο της Ελληνορωμαϊκής Αρκαδίας που από το 2016 ξεκίνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου να το καθαρίζει και να αναδεικνύει τα σωζόμενα τμήματα του, τα οποία καλύπτουν σε μια μεγάλη έκταση αγωγούς νερού, υδατογέφυρες, αλλά και λουτρά.


Ανάμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος, σε κοντινή απόσταση από το παλιό φράγμα του Ινιού και τον βενετσιάνικο νερόμυλο, βρίσκεται και το Λουτρό της Βασίλισσας.




Η αρχαιολόγος Πόπη Γκαλανάκη, έχει επισημάνει πως τα λουτρικά συγκροτήματα ήταν ουσιαστικά το αποτύπωμα που άφηναν πίσω τους οι Ρωμαίοι σε κάθε περιοχή.


Ήταν οι δομές εκείνες που δικαιολογούσαν τη χρήση των υδραγωγείων και οι χώροι όπου οι Ρωμαίοι αξιοποιούσαν όχι μόνο για να μένουν καθαροί αλλά και για να περνούν μέσω αυτών και την πολιτική τους.


Στο Λουτρό της Βασίλισσας μάλιστα αποτυπώνεται ξεκάθαρα όλη η λειτουργία τέτοιων λουτρικών χώρων αφού παραμένει ευδιάκριτο το φουρνάκι όπου έβαζαν φωτιά. Ο ζεστός ατμός που παράγονταν, στη συνέχεια, διοχετευόταν, μέσω του πατώματος, σε όλους τους χώρους του.


Επίσης σώζονται τα αποδυτήρια, ο ψυχρός και ο θερμός θάλαμος. Οι όψεις του λουτρού δομούνται με επάλληλες σειρές οπτόλινθων με συνδετικό υλικό  το αμμοκονίαμα. Ο ενδιάμεσος χυτός συμπαγής πυρήνας του λουτρού αποτελείται από μείγμα υπόλευκου αμμκονιάματος, κροκάλες μεσαίου μεγέθους και λεπτό ποταμίσιο χαλίκι.


Το συγκεκριμένο λουτρό διασώζει και τμήματα ψηφιδωτού στο πάτωμα του, στον προθάλαμο, ενώ η εγκατάσταση του ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που ήδη φαίνεται κι έχει ανασκαφεί.


Το θετικό ωστόσο είναι πως με μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου αγοράστηκε παρακείμενος ελαιώνας κι έτσι θα αναζητηθούν και τα υπόλοιπα κτίσματα του.


Δείτε επίσης:


Το υδραγωγείο της Ελληνορωμαϊκής Αρκαδίας-Η διαδρομή του σε Αυλή, Κασσάνους, Ίνι


Τμήματα του σωζόμενου ψηφιδωτού



Σελίδες