Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου με την ειδυλλιακή θέα στην περιοχή της Μιλάτου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ο ναός του Αγίου Νεκταρίου με την ειδυλλιακή θέα στην περιοχή της Μιλάτου

 


Σε μικρό ύψωμα με ειδυλλιακή θέα στα περίχωρα της Μιλάτου είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Νεκταρίου.


Πρόκειται για έναν από τους πολλούς ναούς που έκτισε ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Γεωργίου Σφυράκης από τη Μίλατο.


Ως έτος ανέγερσης αναφέρεται, σε μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του, το έτος 1983 επί ακινήτου που δώρισαν τα παιδιά της Αικατερίνης Γ. Ανδρουλάκη και οι κληρονόμοι  της Ελένης Γ. Βλαχάκη στη μνήμη των γονέων και άλλων συγγενών τους.
Κτισμένος με τοπική πέτρα και με μεγάλο αύλειο χώρο προσφέρεται τους καλοκαιρινούς μήνες για την τέλεση μυστηρίων καθώς διαθέτει υπέροχη θέα προς τη θάλασσα αλλά και τους ορεινούς όγκους της περιοχής.


Πρόκειται για ένα ναό μονόχωρο και καμαροσκεπή στο εσωτερικό του οποίο ξεχωρίζει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις δεσποτικές εικόνες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Χριστού, της βρεφοκρατούσας Παρθένου και του τιμώμενου Αγίου Νεκταρίου.


Αξίζει ν αναφέρουμε πως ο ευσεβής και δραστήριος Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Σφυράκης πέρα από το ναό του Αγίου Νεκταρίου ανήγειρε στη Μίλατο τους ναούς του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία ενώ δικό του έργο είναι και ο ναός του Τιμίου Σταυρού στο Βουρβουλίτη του Δήμου Γόρτυνας.
 


Σελίδες