Το εκκλησάκι της Αγίας Αριάδνης στο Οροπέδιο Νήσιμος στο Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Το εκκλησάκι της Αγίας Αριάδνης στο Οροπέδιο Νήσιμος στο Λασίθι

 


Στο Οροπέδιο του Νήσιμου στο Λασίθι και στη νοτιοδυτική πλευρά του είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Αριάδνης.


Το μικρό ναό έκτισε το 1995 ο οδοντίατρος Εμμανουήλ Ν. Σπάνακης, όπως αναφέρεται και σε μαρμάρινη πλάκα ενσωματωμένη στο δυτικό εξωτερικό τοίχο, δίπλα στην είσοδο του.


Κατασκευασμένος με τοπική πέτρα ξεχωρίζει πάνω στο καταπράσινο τους χειμερινούς μήνες και ξερό το καλοκαίρι, εκτεταμένο, οροπέδιο.


Μονόχωρος και καμαροσκεπής, όπως επιτάσσει η αρχιτεκτονική των ναών στην Κρήτη, λιτός στο εσωτερικό του και χωρίς τέμπλο.Το Ιερό χωρίζεται από τον κυρίως ναό με χαμηλά θωράκια.


Λιγοστές και οι εικόνες που τον στολίζουν, κυρίως της τιμώμενης Αγίας Αριάδνης της οποίας το όνομα έφερε η μητέρα του κτήτορα, Αριάδνη Σπανάκη Βογιάκη.


Στην περιφραγμένη, για να μην εισβάλλουν τα κοπάδια που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή, αυλή του υπάρχει κατασκευασμένος, από την ίδια πέτρα, τάφος χωρίς διακριτικά που να φανερώνουν ταφή.


Η Αγία Αριάδνη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου και δίνει την ευκαιρία στην οικογένεια του κτήτορα αλλά και σε κατοίκους του Οροπεδίου Λασιθίου να την τιμήσουν στο ναό της στο Νήσιμο, που λέγεται πως είναι ο μοναδικός στην Κρήτη αφιερωμένος στη συγκεκριμένη Αγία.


Δείτε επίσης:


Το όμορφο και καταπράσινο Οροπέδιο του Νήσιμου στο Λασίθι









Σελίδες