Κάβο Σίδερο: Η μοναδικής ομορφιάς παραλία του Αγίου Ισιδώρου εντός της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Κάβο Σίδερο: Η μοναδικής ομορφιάς παραλία του Αγίου Ισιδώρου εντός της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου

 


Δε μοιάζει σαν τις άλλες παραλίες της Κρήτης και σίγουρα δεν είναι σαν τις άλλες γιατί είναι μοναδική, από πολλές απόψεις.


Η παραλία του Αγίου Ισιδώρου, πλησίον του φερώνυμου ιερού ναού στο ακρωτήριο Κάβο Σίδερο στη Σητεία, είναι πραγματικά ονειρεμένη.


Δεν ξέρουμε αν αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι το ότι δεν μπορείς να την χαρείς, καθώς βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, ή το περίεργο σχήμα της, ή τα γαλαζοπράσινα καθάρια νερά της ή ακόμα το πλούσιο σε μύθο παρελθόν της.


Είναι ωστόσο σίγουρο πως η εικόνα της μαγεύει. Η στενή λωρίδα θάλασσας, που περνά ανάμεσα στα βράχια, και  καταλήγει στην ημικυκλική παραλία με την αμμουδιά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.


Όταν βρεθείς εκεί καλοκαίρι, πράγμα δύσκολο, καθώς η Ναυτική Βάση ανοίγει για το κοινό ώστε να επισκεφθεί τον Άγιο Ισίδωρο τον Πηλουσιώτη μόνο μια μέρα το χειμώνα, στις 4 Φεβρουαρίου που γιορτάζει το εκκλησάκι, τότε ακούς τη θάλασσα να σου «μιλάει».


Έτσι φαίνεται να «μίλησε» και να τράβηξε κοντά της και τους Αργοναύτες που ο μύθος θέλει, επιστρέφοντας από την Κολχίδα, να σταματούν σε αυτή την παραλία και να κτίζουν προς τιμήν της Σαμώνιας Αθηνάς ένας ναό.


Γι αυτό εξάλλου και το Ακρωτήριο στο σημείο εκείνο λέγεται Σαμώνιο.


Αργότερα στο πλάι της παραλίας, κτίστηκε χριστιανικός ναός που ήταν σε χρήση την περίοδο της Ενετοκρατίας και στη βάση αυτού αργότερα κατασκευάστηκε ο ναός που βλέπουμε σήμερα.


Ο τόπος είναι γυμνός από δέντρα, κι ίσως είναι η μόνη φορά που δεν αποζητάς το πράσινο χρώμα τους το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει τη χρωματική αρμονία του γαλαζοπράσινου της θάλασσας και του γκρι-καφέ των βράχων και της αμμουδιάς.


Δείτε επίσης:


Ο ναός του Αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτη στο Κάβο Σίδερο Σητείας και η ιστορία του











Σελίδες