Το όμορφο και καταπράσινο Οροπέδιο του Νήσιμου στο Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Το όμορφο και καταπράσινο Οροπέδιο του Νήσιμου στο Λασίθι

 


Στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους Σελένα, πάνω από τον οικισμό των Τζερμιάδων, απλώνεται το Οροπέδιο του Νήσιμου.


Είναι το δεύτερο σε μέγεθος, μετά το Λιμάνακαρο, από τα χαρακτηρισμένα ως μικρά οροπέδια που διαθέτει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου.


Το όνομα του Οροπεδίου του Νήσιμου αναφέρεται από τον Basilicata (1630) και από τον Raulin (1845) οπότε μας πάει πολλούς αιώνες πίσω.


Διάφορες εκδοχές έχουν αναπτυχθεί ως προς την ονομασία του. Επικρατέστερη όμως είναι αυτή του Στέργιου Σπανάκη που μας λέει πως το όνομα Νήσιμος προέρχεται από το όνομα του μαθητού του Αποστόλου Παύλου Ονήσιμου, στη χάρη του οποίου σίγουρα θα υπήρχε ναός αφιερωμένος στη περιοχή.


Το  Οροπέδιο του Νήσιμου το συναντάμε σε υψόμετρο 930 μέτρων στα « πόδια» της γυμνής από δέντρα Σελένας (1588 μ.).


Έχει σχήμα ακανόνιστο και η επιφάνειά του είναι ομαλή ενώ μόνο στα βόρεια και ανατολικά του θα δούμε μικρές βραχώδεις εξάρσεις.


Παλιότερα οι άνθρωποι που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούσαν εκεί δημητριακά ενώ σήμερα καλλιεργημένα είναι πολύ μικρά κομμάτια του κι αυτά με κτηνοτροφικά φυτά για τις ανάγκες των κοπαδιών που συναντάμε σε αυτά τα μέρη.


Λιγοστές είναι οι αχλαδιές που παραμένουν ζωντανές εντός του Οροπεδίου του Νήσιμου για να θυμίζουν τις παλιές καλές εποχές, τότε που είχε ζωή και αξία για τους ανθρώπους.



Σε αντίθεση με άλλα οροπέδια αυτό του Νήσιμου, δεν πλημμυρίζει από τα νερά της βροχής και του χιονιού που λιώνει από την κοντινή οροσειρά  γιατί υπάρχουν σε διάφορα σημεία του καταβόθρες που τα απορροφούν.


Νερό πάντως υπάρχει σε δυο πηγές του. Η μία κοντά στη νότια είσοδό του, στο Αστοιβιδερό, και η άλλη προς τον αυχένα Ζάρωμα, όπου και ξεδιψούν τα κοπάδια.


Στο Οροπέδιο του Νήσιμου βλέπουμε σήμερα  δυο ξωκκλήσια, όχι όμως εκείνο του Αγίου Ονήσιμου.


Υπάρχει ένα αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό, στην κορυφή του υψώματος που κλείνει από τη νότια πλευρά το μικρό Οροπέδιο, και ένα της Αγίας Αριάδνης, που αναγέρθηκε από τον Εμμανουήλ  Ν. Σπάνακη, στη δυτική πλευρά, κοντά στην πηγή Αστοιβιδερό.


Η πρόσβαση προς το συγκεκριμένο Οροπέδιο γίνεται από καλό χωματόδρομο από το Τζερμιάδων. Αν συνεχίσετε το περπάτημα, από το βραχώδες και χωρίς ευδιάκριτο μονοπάτι τοπίο βορειοδυτικά, θα φθάσετε στο Καρφί, όπου και τα απομεινάρια Υστερομινωικού οικισμού.









Σελίδες