Ο εντυπωσιακός γερο Πλάτανος στο Κράσι-Μετρά 2.400 χρόνια παρουσίας στην πλατεία με τις Βρύσες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ο εντυπωσιακός γερο Πλάτανος στο Κράσι-Μετρά 2.400 χρόνια παρουσίας στην πλατεία με τις Βρύσες

 


Στη Μεγάλη Βρύση στο Κράσι Χερσονήσου και πάνω στη μικρή πλατεία δεσπόζει ο γερο Πλάτανος, ο γηραιότερος και εντυπωσιακότερος πλάτανος της Κρήτης κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα μας.


Χαρακτηρισμένος ως μνημείο της φύσης, με ΦΕΚ από το 2011, διαθέτει περίμετρο κορμού 24 μέτρα και ηλικία περίπου 2.400 ετών, καθώς λέγεται ότι σε κάθε μέτρο της περιμέτρου του αντιστοιχούν 100 χρόνια.


Ο πλάτανος αυτός συγκαταλέγεται μέσα στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με διάμετρο μεγαλύτερη των 10 μέτρων.




Ο γέρο  Πλάτανος, όπως είναι φυσικό, αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο που θέλουν να τον δουν από κοντά, να τον φωτογραφήσουν και να καθίσουν στη σκιά του απολαμβάνοντας μια ανεπανάληπτη δροσιά με θέα και τις παλιές βρύσες του οικισμού.


Να σημειώσουμε πως ένας κεραυνός στέρησε από το γέρο Πλάτανο κάποια στιγμή οκτώ μέτρα ύψος ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην επιβλητικότητα και τη σημασία που διαθέτει για την περιοχή.




Κάτω απ αυτόν τον πλάτανο ο Νίκος Καζαντζάκης, περνούσε αρκετά καλοκαίρια συζητώντας με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών θέματα κοινού ενδιαφέροντος.


Ο Μάρκος Αυγέρης, ο Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου που συγκροτούσαν την «Λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου», μαζί με το σπουδαίο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, άφησαν το στίγμα της παρουσίας τους κάτω απ αυτό το γέρικο πλατάνι.


Δείτε επίσης:


Η εντυπωσιακή "Μεγάλη Βρύση" στο Κράσι Πεδιάδος με πρόσοψη πάνω από 50 μέτρα







Σελίδες