Διήμερη εκδήλωση για τον κρητικό αμπελώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Διήμερη εκδήλωση για τον κρητικό αμπελώνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 

 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση για τον κρητικό οίνο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023.


Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με το κοινό πανευρωπαϊκό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα» (European Heritage Days 2023: Living Heritage).


Στην εκδήλωση με τίτλο «Αμπελουργός. Ο Κρητικός Αμπελώνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου», οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην Κρήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Μέσα από μια θεματική περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ξεδιπλώνεται η ιστορία της καλλιέργειας της αμπέλου και αναδεικνύεται η σημασία της κατανάλωσης του κρασιού σε κοσμικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις από την προϊστορία έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.


Παράλληλα, η δυναμική συνέχεια και σύγχρονη παρουσία του Κρητικού αμπελώνα παρουσιάζεται από τους ίδιους τους οινοποιούς του νησιού, σε μια γιορτή γευσιγνωσίας στον κήπο του Μουσείου.


Μια βιωματική περιήγηση για τους επισκέπτες, που θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία μέσω όλων των αισθήσεων να εξερευνήσουν την ιστορία του αμπελουργικού κλάδου και να γνωρίσουν τη σύγχρονη αμπελοοινική Κρήτη.


 Παρασκευή 15 & Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023


- Θεματική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: 19:00 έως 21:00


Οι αρχαιολόγοι παρουσιάζουν τη θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου», με 23 στάσεις σε εκθέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου, την οινοποίηση, την αποθήκευση και τη διακίνηση του οίνου, αλλά και τους συμβολισμούς της αμπέλου και του οίνου από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.


- Γευσιγνωσία Κρητικών οίνων στον κήπο του μουσείου: 20:30 έως 23:00


Γνωριμία με τον σύγχρονο Κρητικό αμπελώνα και τους αμπελουργούς, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γευτούν κρασιά από οινοποιεία μέλη του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete.


Ελεύθερη είσοδος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.


Η θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου» θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες του Μουσείου έως τις 24 Σεπτεμβρίου.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Γενική επιμέλεια

Στέλλα Χρυσουλάκη, Γενική Διευθύντρια ΑΜΗ

Έλλη Γκίκα, Επιχειρησιακή Διευθύντρια Wines of Crete

Συντονισμός διοργάνωσης

Ειρήνη Νικολακοπούλου, Κατερίνα Αθανασάκη, αρχαιολόγοι ΑΜΗ

Υποστήριξη εκδήλωσης

Νίκος Μηλιαράκης, Αποστόλης Αλεξάκης, Ζαχαρίας Διαμαντάκης, Μαρία Τιτάκη, Νίκος Δουλουφάκης (Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Wines of Crete).

Γιώργος Μαστρακούλης, Wines of Crete

Δημήτρης Αποστολάκης, αρχιφύλακας, και οι αρχαιοφύλακες του ΑΜΗ.

Κείμενα θεματικής περιήγησης

Κατερίνα Αθανασάκη, Ειρήνη Γαλλή, Μαρία Κυρίμη, Δημήτρης Μυλωνάς, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, Παρασκευή Σταματάκη, Δημήτρης Σφακιανάκης, Γεωργία Φλούδα (αρχαιολόγοι ΑΜΗ).

Επικοινωνία

Ηρώ Σταυρακάκη (Wines of Crete), Ειρήνη Νικολακοπούλου, Κατερίνα Αθανασάκη (ΑΜΗ).

Δημιουργικό εκδήλωσης (banners, αφίσες, έντυπο)

GURU adv.

Φωτογραφίες των banners

PhotoSapiens Φωτογραφική Ομάδα

Γραφιστικός σχεδιασμός πινακίδων θεματικής περιήγησης

Νίκος Κριτσωτάκης (ΑΜΗ)

Σελίδες