Η παραλία Μένιες στο ακρωτήριο της Σπάθας στα Χανιά-Δυσπρόσιτη και γοητευτική - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Η παραλία Μένιες στο ακρωτήριο της Σπάθας στα Χανιά-Δυσπρόσιτη και γοητευτική

 


Στις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης πρέπει να κοπιάσει κανείς για να φθάσει κι από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι Μένιες ή παραλία Δίκτυννα.


Πρόκειται για μια δυσπρόσιτη παραλία στην βορειοανατολική άκρη της Χερσονήσου του Ροδωπού, στο Ακρωτήριο Σπάθα στα Χανιά, η οποία αποτελεί  έξοδο του φαραγγιού Φούντας, γι αυτό που βλέπουμε τη θάλασσα να εισχωρεί ανάμεσα στα βράχια που σχηματίζουν ένα μεγάλο κανάλι.




Μακριά από τον κακώς εννοούμενο πολιτισμό των ομπρελοκαθισμάτων και της πολυκοσμίας η παραλία αυτή, με τη βοτσαλωτή αμμουδιά και τα βαθιά νερά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που αποζητούν να κάνουν το μπάνιο τους σε πλήρη απομόνωση.


Βέβαια το καλοκαίρι ίσως πετύχουν και παρέα αφού κάποιοι, που διαθέτουν σκάφος, επιλέγουν να βρεθούν εκεί. Για όλους τους υπόλοιπους πρόσβαση υπάρχει μέσω ενός χωματόδρομου, μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, που συνήθως δεν προσφέρεται για απλά ΙΧ, από το χωριό του Ροδωπού. Ωστόσο φέτος, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της περιοχής, ο δρόμος έχει καθαριστεί κι είναι προσβάσιμος και για ΙΧ, χρειάζεται λίγο προσοχή και χαμηλή ταχύτητα μόνο στο τελευταίο χιλιόμετρο πριν την παραλία.




Οι Μένιες, λόγω προσανατολισμού, συνήθως δεν έχουν κύμα ενώ το τοπίο γύρω τους είναι εξαιρετικής ομορφιάς, άγριο, ανέγγιχτο και γοητευτικό.


Δεν είναι τυχαίο που αυτόν τον τόπο είχαν επιλέξει, κατά την αρχαιότητα, για να φτιάξουν και ιερό της θεάς Βριτομάρτιδος ή Δίκτυννας, της θεάς που προστάτευε τα νεαρά κορίτσια και τους κυνηγούς και που είχε σχετιστεί με τις μυήσεις εφήβων στις λόχμες και τα φαράγγια του νησιού.


(Τις ωραίες φωτογραφίες μας διέθεσε ο Χρήστος Οικονομάκης)


Δείτε επίσης:


Η συγχώνευση της λατρείας της νύμφης Βριτομάρτιδος, της Δίκτυννας και της Αρτέμιδος στην Κρήτη


Το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και ο πύργος στη χερσόνησο της Σπάθας στα Χανιά












 

Σελίδες