Το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και ο πύργος στη χερσόνησο της Σπάθας στα Χανιά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Το ερειπωμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και ο πύργος στη χερσόνησο της Σπάθας στα Χανιά

 


Στη χερσόνησο της Σπάθας, στο βορειότερο άκρο της Κρήτης, στα Χανιά, σε μια απομονωμένη περιοχή πολύ κοντά στις Μένιες, βρίσκεται το καθολικό του παλιού μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου.


Η λατρευτική παράδοση σε αυτή την αφιλόξενη αλλά πανέμορφη γωνιά της Κρήτης ξεκίνησε από την αρχαιότητα όταν στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, στον όρμο Μένιες, λειτούργησε το περίφημο δικτυνναίο ιερό, χώρος λατρείας της Κρητικής θεότητας του κυνηγιού Δίκτυννας.


Το ιερό αυτό προσέλκυε πλήθος προσκυνητών κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους ενώ αργότερα, κατά την Ενετοκρατία, λειτούργησαν στην ευρύτερη περιοχή του χριστιανικά μοναστήρια.




Ο ναός του Αγίου Γεωργίου φέρεται να έχει υποστεί πολλές ανακατασκευές στην πορεία των αιώνων, ωστόσο το αρχικό κτίσμα του, με βάση παράσταση ιεράρχη, έργο άριστης τέχνης  που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό του, χρονολογείται στα μέσα του 14ου αιώνα.


Σε κακή κατάσταση διατηρούνται σπαράγματα κι άλλων τοιχογραφιών εντός του καθολικού.




Πολλές πληροφορίες για την ιστορία αυτής της Μονής δεν σώζονται, ωστόσο θεωρείται πως εγκαταλείφθηκε γύρω στον 17ο αιώνα εξαιτίας των πειρατών που πραγματοποιούσαν τακτικές επιδρομές στην περιοχή.


Οι πειρατές εκτιμάται πως ήταν η αιτία που κατασκεύασαν οι μοναχοί, τον 16ο αιώνα, τον οχυρωματικό πύργο, που διατηρείται σε ερειπώδη κατάσταση πλησίον του καθολικού του Αγίου Γεωργίου.


Επίσης στο χώρο βλέπουμε και κτίσματα βοηθητικών χώρων του Μοναστηριού.


Κάποιος αγρότης πάντως εκμεταλλευόμενος το λίγο χώμα που υπάρχει στο σημείο αλλά και την απομόνωση της περιοχής φρόντισε να αξιοποιήσει τη γη και να καλλιεργήσει γύρω από το παλιό μοναστήρι.


Η πρόσβαση για επισκέπτες  στον Άγιο Γεώργιο δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να διανύσει κανείς έναν όχι και τόσο στρωτό χωματόδρομο, ακατάλληλο για συμβατικά οχήματα, άνω των 20 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό του Ροδωπού.

 

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την έκδοση «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης, Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης: Μ.Κ.Ο. "Φιλοξενία". Το ωραίο φωτογραφικό υλικό μας παραχώρησε ο Χρήστος Οικονομάκης).










Σελίδες