Ένα κουτί καπνού από την Αμερική στην Κορέα κι από κεί... στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιών Ρουμάτων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Ένα κουτί καπνού από την Αμερική στην Κορέα κι από κεί... στο Λαογραφικό Μουσείο Παλαιών Ρουμάτων

 


Τι πιθανότητες έχει κανείς να βρεθεί στο μικρό οικισμό Παλαιά Ρούματα των Χανίων και να εντοπίσει μέσα στο μικρό, αλλά εξαιρετικό από πλευράς πλούτου εκθεμάτων, λαογραφικό μουσείο τους ένα τενεκεδένιο πακέτο καπνού του περασμένου αιώνα της αμερικάνικης φίρμας  Prince Albert, το οποίο μάλιστα έφθασε ως την Κορέα και από εκεί Κρήτη;


Κι όμως ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου το είδαμε κι αυτό και μας προκάλεσε το ενδιαφέρον κι όχι άδικα καθώς βρέθηκε στα χέρια ανθρώπου που πήρε μέρος στον Πόλεμο της Κορέας, στον οποίο ως γνωστόν συμμετείχε η χώρα μας με δύναμη στρατού κι ανάμεσα σε αυτούς τους άνδρες και κάμποσοι Κρητικοί. 


Μάλιστα η ελληνική συμμετοχή ήταν αιματοβαμμένη καθώς σκοτώθηκαν πάνω από 180 στρατιώτες μας ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Όσο για το λόγο που η τότε Κυβέρνηση Πλαστήρα και Σ. Βενιζέλου επέλεξε, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν, να πάρει μέρος σ' ένα πόλεμο τόσο μακριά που στην πραγματικότητα δεν την αφορούσε αυτούς θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην μεγάλη επιθυμία ένταξης μας στο ΝΑΤΟ.


Η Prince Albert είναι μια αμερικανική μάρκα καπνού χειροποίητου τσιγάρου και πίπας, που δημιουργήθηκε από τον R.J. Reynolds Tobacco Company το 1907.


Ο συγκεκριμένος καπνός ονομάστηκε έτσι από τον R. J. Reynolds από τον πρίγκιπα Edward VII, ο οποίος ήταν γνωστός ως Πρίγκιπας Albert πριν στεφθεί ως βασιλιάς της Αγγλίας.


Το πορτρέτο του πρίγκιπα Αλβέρτου που κοσμούσε το τενεκεδένιο κουτί καπνού βασίστηκε σε ένα πορτρέτο που απέκτησε ο Ρέινολντς σε ένα πάρτι τσαγιού με τον Μαρκ Τουέιν.




Η μάρκα καπνού Prince Albert υπήρξε στις ΗΠΑ ιδιαίτερα δημοφιλής και προφανώς μέσω Αμερικανού στρατιώτη έφθασε κάποτε στην Κορέα το κουτί που βλέπουμε στο λαογραφικό μουσείο των Παλαιών Ρουμάτων κι από την Κορέα στα χέρια Κρητικού στρατιώτη. Σίγουρα αν είχε φωνή θα είχε πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί από το μακρύ ταξίδι που έκανε, από τη μια γωνιά της γης ως την άλλη.


Σήμερα αυτά τα τενεκεδένια κουτιά καπνού έχουν συλλεκτική αξία και μπορεί κανείς να τα βρει να πωλούνται στο διαδίκτυο σε υψηλές τιμές και σίγουρα υψηλότερες απ' αυτές που κάποτε στοίχιζαν για να αγοραστούν μαζί με τον καπνό τους.


Δείτε επίσης: 

Ο πόλεμος της Κορέας και η ελληνική εμπλοκή-Ανάμεσα στους Έλληνες στρατιώτες και πολλοί Κρητικοί

Σελίδες