Ο μικρός αλλά κατάγραφος ναός του Αγίου Γεωργίου στη Μαθιά Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο μικρός αλλά κατάγραφος ναός του Αγίου Γεωργίου στη Μαθιά Πεδιάδος

 

Λίγο έξω από τον οικισμό της Μαθιάς στην πρώην επαρχία Πεδιάδος είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου.


Πρόκειται για ένα μικρό, μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, κτίσμα της Ενετοκρατίας.


Με βάση τον τοιχογραφικό του διάκοσμο εικάζεται πως κτίστηκε μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα και μάλιστα λένε οι ντόπιοι πως είχε ανεγερθεί πενήντα χρόνια πριν το χωριό αποκτήσει το μεγαλύτερο κι επίσης κατάγραφο ναό της Παναγίας, που υπήρξε ο καθεδρικός της Μαθιάς.




Ο τοιχογραφικός διάκοσμος που καλύπτει κάθε σπιθαμή του ναού του Αγίου Γεωργίου έχει υποστεί σημαντική φθορά στο πέρασμα των αιώνων κι όπως μας ανέφερε ο εφημέριος  του οικισμού, Δημήτριος Καλαϊτζάκης, η τελευταία συντήρηση του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έγινε πριν το 1976, καθώς τότε ο ίδιος άρχισε να διακονεί τη συγκεκριμένη Ενορία και τον βρήκε συντηρημένο εσωτερικά.


Διακρίνονται πάντως, ακόμα και με φθορές, ο Παντοκράτορας στην κόγχη του ιερού, οι Συλλειτουργούντες Ιεράρχες κάτω απ' αυτόν, σπαράγματα τοιχογραφίας όπου απεικονίζονταν ο Άγιος Γεώργιος, η Σταύρωση, αλλά και μορφές Αγίων και Αγγέλων.


Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο εκκλησάκι ήταν σχεδόν μισοθαμμένο στο χώμα και κινδύνευε να πέσει αφού είναι κτισμένο πάνω σε μαλακό έδαφος. Έτσι με ενέργειες του π. Δημητρίου καθαρίστηκε ο χώρος που το περιβάλλει ενώ κατασκευάστηκε τοιχίο. Ακόμα επεκτάθηκε και στηρίχθηκε η αυλή μπροστά από το κτίσμα ώστε να προστατευθεί. 




Η συντήρηση των τοιχογραφιών έγινε πριν από πολλές δεκαετίες 






Σελίδες