Ενορία Κάτω Βάθειας: Γιορτάζει την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Ενορία Κάτω Βάθειας: Γιορτάζει την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα



Την Πεντηκοστή και το Άγιο Πνεύμα γιορτάζει η Ενορία Κάτω Βάθειας την Κυριακή 4 Ιουνίου και τη Δευτέρα 5 του μηνός.


Η γιορτή της Πεντηκοστής θα φιλοξενηθεί στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Βαθειανό Κάμπο.Την παραμονή, δηλαδή το Σάββατο 3 Ιουνίου, θα τελεσθεί ο Εσπερινός στις 5.30 το απόγευμα  ενώ ανήμερα της γιορτής, την Κυριακή στις 6.45, θα ψαλεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Νικηφόρου Κουνάλη, Ιεροκήρυκα και Γενικού Αριχερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, θα τελεσθεί στις 7 μ.μ ο Εσπερινός στον υπό ανέγερση ναό που είναι αφιερωμένος στο Άγιο Πνεύμα στην περιοχή του Βραχόκηπου.


Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, θα ψαλεί ο Όρθρος και αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Δημητρίου Πολιτάκη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Τους ύμνους της γιορτής θα ψάλλει ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Φώτιος Γιαννακάκης.



Η ανέγερση του ναού του Αγίου Πνεύματος


Να θυμίσουμε πως από το 1997 είναι σε εξέλιξης μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή του Βραχόκηπου το δικό της ναό.




Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί υπόγειος χώρος, ο οποίος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί Ιερές Ακολουθίες, όμως απομένει η ανέγερση του κανονικού ναού που θα είναι αφιερωμένος στο Άγιο Πνεύμα.


Ο υπό ανέγερση ναός, που ανήκει στην Ενορία της Κάτω Βάθειας, βρίσκεται στην περιοχή του Βραχόκηπου ή στο Συνοικισμό των Δασκάλων, όπως ήταν γνωστός παλαιότερα, του Δήμου Χερσονήσου.


Η θεμελίωση του κτίσματος έγινε το 1997 από το νυν Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ, Μακάριο, που τότε ήταν Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.




Το 2000 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του υπόγειου χώρου του ναού κι αφού ολοκληρώθηκε, ώστε να μπορεί σήμερα να καλύπτει βασικές εκκλησιαστικές ανάγκες της περιοχής, σταμάτησαν οι εργασίες λόγω έλλειψης χρημάτων.


Το 2021 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον εφημέριο της Κάτω Βάθειας, π. Ιωάννη Βλαχάβα, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, ώστε να περατωθεί  το κτίσμα και να ολοκληρωθεί ο ναός πάνω από το υπόγειο που βλέπουμε σήμερα.




Σελίδες