Η εκτεταμένη παραλία του Τσούτσουρα στα νότια του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Η εκτεταμένη παραλία του Τσούτσουρα στα νότια του Ηρακλείου

 


Ο Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος, όπως διαφορετικά θα ακούσετε το όνομα του, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 54 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου.


Είναι ένας παθαλάσσιος οικισμός που κτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ινάτου, η οποία υπήρξε λιμάνι της επίσης αρχαίας πόλης Πριανσού. Ο τόπος αυτός έχει συνδεθεί, λόγω του σπηλαίου του όπου λατρευόταν η θεά  Ειλειθυία, με αμέτρητες θεωρίες αναφορικά με το τι περιείχε όταν τελικά αποκαλύφθηκε στους νεώτερους χρόνους.


Το τοπωνύμιο είναι γνωστό από πολύ παλιά. Σύμφωνα με το  Στέργιο Σπανάκη, Zuzzuro συναντάμε σε βενετσιάνικους χάρτες το όνομα του όρμου της περιοχής ενώ στον ελληνικό χάρτη γράφεται Τσούτσουρος η περιοχή δυτικά του όρμου. Ο Βασιλικάτα μάλιστα, κατά την Ενετοκρατία, (1615) είχε σχεδιάσει την παραλία γιατί έκρινε πως προσφερόταν για αποβάσεις εχθρικών δυνάμεων. 


Σε όλο το μήκος του οικισμού του Τσούτσουρα απλώνεται μια εκτεταμένη παραλία με δροσερά νερά την οποία προτιμούν κυρίως οι ντόπιοι, όχι μόνο από τα κοντινά χωριά αλλά από μια μεγάλη ακτίνα πέριξ του Αρκαλοχωρίου.


Η θάλασσα του Τσούτσουρα είναι σε άλλα σημεία βαθιά και σε άλλα αρκετά ρηχή, ειδικά προς την πλευρά του μικρού λιμανιού της, κι έτσι προσφέρεται για μπάνιο ατόμων κάθε ηλικίας.


Η παραλία είναι αμμώδης, και μάλιστα διαθέτει χοντρή άμμο στη μεγαλύτερη έκταση της, και οργανωμένη σε κάποια σημεία της. Μάλιστα αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε και σκιά κάτω από τα αλμυρίκια που την περιστοιχίζουν.


Στην περιοχή πλέον λειτουργούν μαγαζιά για φαγητό, καφέ και κάποια δωμάτια αν θελήσετε να μείνετε.Μεγάλα ξενοδοχεία και καταλύματα προς το παρόν δεν υπάρχουν αν και το επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για όλα τα νότια παράλια του νησιού έχει πολλαπλασιαστεί.









Σελίδες