Το παλιό Φράγμα της Κεράς στο Ίνι με το όμορφο πετρόκτιστο γεφύρι του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Το παλιό Φράγμα της Κεράς στο Ίνι με το όμορφο πετρόκτιστο γεφύρι του

 


Νοτιοδυτικά του οικισμού του  Ινίου, σε μια κατάφυτη περιοχή, βρίσκεται το παλιό, μικρό, Φράγμα του Ινίου ή Φράγμα της Κεράς, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι εξαιτίας της ύπαρξης, πάνω απ' αυτό, του ναού της Παναγίας Κεράς που είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή.


Ο υδατοσυλλέκτης του φράγματος κατασκευάστηκε τέλη της δεκαετίας του 1950 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της κοινότητας, Γεωργίου Φαρσαράκη ή Παρασκάκη, ο οποίος θεμελίωσε και ολοκλήρωσε το τεχνικό έργο.


Ωστόσο, το πέτρινο γεφύρι που βλέπουμε στο σημείο αποτελεί παλιότερη κατασκευή.



Η δημιουργία αυτού του πρώτου Φράγματος στο Ίνι λειτούργησε ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.


Οι κάτοικοι μπορούσαν να ποτίζουν κήπους κι άλλες καλλιέργειες πολλαπλασιάζοντας την παραγωγικότητα τους, γεγονός που τους τοποθέτησε σε ξεχωριστή θέση στα παζάρια εκείνης της εποχής, από το Αρκαλοχώρι μέχρι και τις Μοίρες.


Αυτό το φράγμα έγινε αιτία να διεκδικηθεί και να κατασκευαστεί τελικά γύρω στο 2004 το νέο μεγαλύτερο φράγμα του Ινίου που πραγματικά αποτελεί πηγή ζωής για τον τόπο και τροφοδοτείται από το νερό του μικρού φράγματος.


Το σημείο όπου βρίσκεται το Φράγμα της Κεράς είναι γεμάτο κυπαρίσσια και πλατάνια ενώ στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής υπάρχει πηγή με το νερό της να αναβλύζει από το βράχο και να θεωρείται αγίασμα. 


Περιοχή ιδιαίτερου κάλλους αυτή γύρω από το Φράγμα προσφέρεται για βόλτες και χαλάρωση μετά από επίσκεψη στους πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που διαθέτει το Ίνι.











Σελίδες